Gasi li se OŽRK Jedinstvo? Karadžin: Nekome smo stali na žulj!

Rukometašice OŽRK Jedinstva nisu prijavljene za narednu takmičarsku sezonu u Prvoj federalnoj ligi, što je primjer kakav se ne pamti u tuzlanskom sportu.

Karadžin – Kušmić: Klub nije imao podrške vlasti (Foto: TZL.ba)

Račun kluba je blokiran, pokrenuta je tužba na Općinskom sudu u Tuzli Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada za nenamjensko trošenje 5.000 KM budžetskih sredstava, što je tako također jedinstven slučaj kada su kolektivni sportovi u Tuzli u pitanju.

Od završetka prošle sezone ekipa nije na okupu, a uprava koju predstavlja predsjednik Milenko Tadić pokušava spasiti što se spasiti da kako se klub ne bi ugasio. No, sve upućuje na zaključak da je to neminovnost. Da li je?

U pokušaju da nađemo odgovore na pitanje šta se dešava u najtrofejnijem tuzlanskom klubu poslije rata, pa i općenito, razgovarali smo s više osoba bitnih za funkcionisanje Jedinstva, iz kluba i Gradske uporave.

Posljednja trenerica, Nermina Kušmić Jogunčić, nekada vrsna igračica, a unazad tri godine osoba koja se uključila kako bi spasila raspad ekipe 2020. godine, potvrdila je da se ekipa nije sastala nakon prošlogodišnjeg prvenstva, te da je i sama digla ruke od trenerskog posla.

Vjerujte da nisam upućena u to šta se trenutno dešava. Ja sam sa zavrsetkom sezone, radi porodičnih obaveza, saopstila da nisam više u mogućnosti trenirati ekipu, tako da sam sa krajem sezone oprostila s klubom – izjavila je Nermina Kušmić Jogunčić za TuzlaL!VE.ba.

Nije potencirala, ali se u javnosti spominje da joj je uprava kluba ostala dužna izvjesnu svotu novaca za trenerski angažman. I nekim njenim kolegama.

Tačno je da postoji dug. Predsjednik Milenko Tadić tačno zna koji je iznos u pitanju kada su dogovanja trenerima u pitanju. Koliko god da kažu da iznosi dug, vjerujem im na riječ. Ali, nije novac razlog mog odlaska. Jednostavno više nisam mogla. Privatne obaveze su u pitanju – napominje sada već bivša trenerica.

Na pitanje koji su razlozi teškog stanja koje prijeti gašenjem kluba, nije željela dublje ulaziti u analizu, mada je istakla da o svemu ima svoje mišljenje.

Ma naravno da imam, a to je da ja Jedinstvo volim i volljet ću uvijek i zauvijek. Ali,  jednostavno, život ide dalje i imaju sad važnije i bitnije stvari u mom životu – rekla je na kraju sagovornica.

S gotovo identičnim pitanjima obratili smo se Zvjezdanu Karadžinu, dugogodišnjem članu klupskog rukovodstva i predsjedniku Skupštine kluba u ostavci.

Najprije nam je rekao da je odavno podnio ostavku na dužnost predsjednika, ali da se to “izgubilo u papirima”.

Tačno je da su me za*ebali, jer je Skupština održana kad sam podnio ostavku. Imenovan je novi vd predsjednika, Almir, otac od golmanice (Dervišbegović – op.a.), a onda misteriozno zagubili zapisnik. I nisu promjenu prijavili u Ministarstvo pravde TK – objasnio je Karadžin.

Potvrdio je da predsjednik kluba, Milenko Tadić, nije prijavio ekipu za narednu takmičarsku sezonu.

Tačno je da nije prijavio ekipu, a ionako je nema, pola igračica otišlo. Ali je tačno i da nema ničiju podršku, grad i sl. Zašto se Skupština ne održi? Pa ne može da je sazove, niko se ne odaziva. Nije mu lako – kaže predsjednik Skupštine u ostavci.

Na pitanje da li je Tadić, ako već ima problema i nema razumijevanja “viših instanci”, nudio ostavku i na taj način pokušavao nešto promijeniti, te zbog čega je Grad podnio tužbu protiv kluba, Karadžin je odgovorio:

Tadić je, kao predsjednik kluba,  podigao 5.000 KM po nekom projektu Grada, i naravno potrošio je pare na tekuće obaveze kluba. Oni su mu tražili da opravda te novce po stavkama, on im je dao račune. Međutim, nisu htjeli da to prihvate. Kao, nije za ono za šta su projektom pare namjenjene. A on ih je koristio da pokrije troškove kluba, svađao se sa njima. Iako je i on član SDP-a, nisu mu izašli u susret. Sve se bojim da drugi klubovi, koje oni kontroliraju, tako striktno opravdavaju dobijena sredstva – mišljenje je Karadžina.

Da li se u sve umiješala politika, teško je reći. Jedinstvo nije “crveni klub”, bez obzira što predsjednik Tasdić ima iskaznicu SDP-a, ali drugi u upravi – nemaju!

Odgovor na ovo pitanje nemam, jer ja sam bankrotirao u pokušaju da održim normalno stanje. Sklonio sam se da ne zezaju klub radi moje politike, nadajući se da će pomoći Milenku, koji je SDP, ali su mu pomagali skromno. On je stalno bio u škripcu, pomagao sam mu i dalje koliko sam mogao, za smještaj i hranu igračica, onako iza scene. Ali tu treba sistemski pomoći klubu. Nekome smo, izgleda, stali na žulj. Ja sam tražio da se oživi SD Jedinstvo, ali eto ni on to nije uspio realizovati – zaključio je Karadžin.

U narednim nastavcima čut ćemo mišljenje predsjednika OŽRK Jedinstva, Milenka Tadića, i pomoćnice gradonačelnika Tuzle za kulturu, sport, mlade i socijalnu politiku, Asje Redžić. (Istraživački tim TuzlaL!VE.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *