Galerija ‘Kristian Kreković’: Otvorena izložba ‘Kokon’ umjetnice Aleksandre Tomić (Foto/Video)

Aleksandra Tomić je svestrana umjetnica, koja se oprobala u skoro svim likovnim tehnikama. Nagrađivana je na značajnim izložbama, a prije izvjesnog vremena susrela se i bacila u koštac sa vunom i sa sasvim novim ciklusom koji je nazvala Kokon

Izložba radova “Kokon” umjetnice Aleksandre Tomić iz Šapca, otvorena je večeras u Galeriji ‘Kristian Kreković’ u Tuzli, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana u Tuzli.

Njena izložba sa dosta radova, rađenih s neobičnim materijalom – vunom, otvorila se kao čahura i pokazala nam je da je stvorila jednu likovnu i misaonu cjelinu, sa dosljedno provedenom namjerom da poput velikih umjetnika u uvjetima velikog stradanja i velikih nadanja, sa svojim jedinstvenim umjetničkim djelima, kaže istinu i priopći poruku“, između ostalog, naglašeno je u obraćanjima više uglednih osoba tokom otvaranja izložbe.

Poslušajte izjavu autorice izložbe ‘Kokon’, Aleksandre Tomić (www.tuzlalive.ba)…

Govorili su Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla, Sonja Petrović – Jagić, povjesničarka umjetnosti iz Šapca, dok je izložbu “Kokon” uime Franjevačkog samostana otvorio Franjo Ninić.

Rečeno je da su radovi Aleksandre Tomić “dio strpljive, zasićene i dugotrajne zanatske obrade kao i manualne vještine u minucioznoj i strpljivoj obradi, koji je sam po sebi izražajan, a otvara nova pitanja za razmišljanje o pojmu kreacije, umjetničkog i njihove relacije uzevši u obzir vremensku tradicijsku obradu vune, dubinu i prostornu širinu kao raznovrsnost kulturno – umjetničkih fenomena.

Kroz Galeriju ‘Kristian Kreković’ (www.tuzlalive.ba)…

Aleksandra Tomić je svestrana umjetnica, koja se oprobala u skoro svim likovnim tehnikama. Nagrađivana je na značajnim izložbama, a prije izvjesnog vremena susrela se i bacila u koštac sa vunom i sa sasvim novim ciklusom koji je nazvala Kokon. Završila je Školu za primijenjene umjetnosti u Šapcu – smjer konzervator i preparator kulturnih dobara (1997.). Diplomirala je grafiku (2004.), u klasi Jakova Đuričića, sa FLU Cetinje, gde je i magistrirala (2008.), u klasi Anke Burić. Članica je Udruženja likovnih umetnika Crne Gore i Udruženja likovnih stvaralaca Šapca. Uvrštena je u Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore u izdanju Crnogorske akademije nauka i umetnosti.

Izložba ‘Kokon’ u Galeriji ‘Kkristian Kreković’ bit će otvorena naredna dva tjedna. (E.D. – Foto i video: Emir Dindić)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *