Galerija “Kristian Kreković”: Izložba skulptura Borisa Orenčuka 1. septembra

0
534

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla, u suradnji s Franjevačkim samostanom u Tuzli, upriličit će izložbu skulptura Borisa Orenčuka, kipara iz Mostara.

Orenčuk je rođen u 13. 7. 1989. godine u Mostaru. Godine 2008. je završio Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru, na odsjeku za kiparski dizajn. Nakon srednje škole završio je dodiplomski studij na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru – Odsjek likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka, te je 2014. godine magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku kiparstvo kod mentora za praktični rad profesora Mustafe Skopljaka i teoretski rad kod profesora Sadudina Musabegovića.

Dobitnik je Rektorove nagrade za postignuti uspjeh, nagrade Fondacije Slipičević iz domene likovnih umjetnosti u gradu Mostaru 2016. i nagrade Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji za najaktivnijeg člana u 2019. godini.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULU BiH), Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH (DHLU FBiH) i Udruženja likovnih umjetnika „Format“.

Imao je šest samostalnih izložbi skulptura i trideset šest skupnih izlagačkih aktivnosti.

Izložba skulptura Borisa Orenčuka u galeriji “Kristian Kreković” u Tuzli bit će otvorena u utorak, 1. septembra u 19 sati, saopćili su organizatori. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here