Francuski ekspert o serijskim ubicama priznao da je o svemu lagao

Internetska istraga razotkrila je francuskog autora Stéphanea Bourgoina, čije su knjige o serijskim ubicama u Francuskoj prodate na milione primjeraka u Francuskoj, kao serijskog lažljivca.

Bourgoin je autor više od 40 knjiga i nadaleko se smatra vodećim stručnjakom za ubice, budući da je na tu temu bio domaćin brojnih francuskih televizijskih dokumentarnih filmova. Tvrdio je da je intervjuirao više od 70 serijskih ubica, treniranih u bazi FBI-a u Quanticu u Virginiji, te da je njegovu vlastitu ženu 1976. godine ubio muškarac koji je dvije godine kasnije priznao desetak ubistava.

Ali u januaru, anonimni kolektiv korporacije 4ème Oeil optužio ga je da laže o svojoj prošlosti, a Bourgoin je sada francuskim medijima priznao da supruga nikad nije postojala. Također je priznao da nikada nije trenirao s FBI-em, nikada nije intervjuirao Charlesa Mansona, susreo se s puno manje ubica nego što je ranije tvrdio, te da nikada nije radio kao profesionalni nogometaš – još jedna tvrdnja koju je izrekao. “Laži su me opterećivale”, rekao je prošle sedmice Paris Matchu u svom prvom intervjuu o optužbama.

U opširnom intervjuu za Le Parisien ove sedmice otišao i korak dalje, opisujući sebe kao mitomanijaka. “Potpuno priznajem svoje pogreške. Sramim se da što sam lagao i prikrivao stvari”, rekao je Bourgoin.

Supruga za koju je rekao da je ubijena, nikad nije postojala, priznao je, rekavši da je lik žene izmislio na osnovu mlade žene koja se zvala Susan Bickrest, a koju je on na kratko upoznao u baru na Floridi. 1975. godine 24-godišnju Bickrest usmrtio je serijski ubica Gerald Stano, koji je kasnije priznao da je ubio 41 ženu, a pogubljen je 1998. godine.

“Bavio sam se s**njem”, rekao je Bourgoin za Le Parisien. “Nisam htio da ljudi znaju pravi identitet nekoga ko nije moj partner, već nekoga koga sam pet ili šest puta susretao na plaži Daytona i ko mi se sviđao.“

Bourgoin je za Le Figaro rekao da mu je potrebno psihološko savjetovanje i da su “sve ove laži apsolutno smiješne, jer ako objektivno procjenim svoj rad, mislim da je bio dovoljan sam po sebi”. Rekao je da je pretjerivao i lagao o svom životu jer je oduvijek osjećao da ga zapravo ne vole.

“Duboko i iskreno mi je žao. Sramim se onoga što sam učinio, sve je to besmisleno”, rekao je.(TheGuardian,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *