Francuske vlasti upozorile da bi Đoković mogao propustiti i Roland Garros ako se ne vakciniše

Roxana Maracineanu, ministrica zadužena za sport, poručila je da francuski ili strani profesionalni sportisti neće biti izuzeti od novog pravila COVID propusnica

0
521

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković mogao bi da propusti i predstojeći turnir French Open ako ostane nevakcinisan protiv COVID-19, saopštilo je to danas Ministarstvo sporta Francuske, pošto je ta zemlja usvojila novu mjeru o COVID propusnicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Parlament Francuske jučer je odobrio nacrt zakona kojim se uspostavlja COVID propusnica koja nalaže dokaz o potpunoj imunizaciji za sve starije od 16 godina za ulazak na javna mjesta i na mjesta sa puno ljudi. Negativan antigen ili PCR test više neće važiti nevakcinisanim osobama za pristup javnim mjestima.

Roxana Maracineanu, ministrica zadužena za sport, poručila je da francuski ili strani profesionalni sportisti neće biti izuzeti od ovog pravila, koje bi trebalo da stupi na snagu narednih dana.

“Čim zakon bude implementiran, postat će obavezan za ulazak u javne zgrade koje već podliježu zdravstvenoj propusnici (stadioni, pozorište ili saloni) za sve gledaoce, praktičare, francuske ili strane profesionalce; svijet sporta neće izbjeći njegovu primjenu“, poručila je na Maracineanu na Twitteru.

Đoković, koji je deportiran iz Australije i zabranjeno mu je učešće na Australijan Openu zbog preskakanja vakcinacije protiv COVID-19, vratio se danas u Srbiju. Ako do maja ne završi vakcinaciju, mogao bi propustiti o turnir u Roland Garrosu koji se igra od 22. maja,

Iako bi se pravila u međuvremenu mogla promijeniti, ovisno o epidemiološkoj situaciji i rezultatima predsjedničkih izbora zakazanih između 10. i 24. aprila, političari iz vladajuće stranke insistiraju na tome da ne mogu postojati posebna pravila za Francuze i strance.

Christophe Castaner, viši lider vladajuće stranke La Republique En Marche, rekao je da ne može postojati povlašteni tretman za zvijezde poput Đokovića koje su nevakcinisane.

“Đoković ne može očekivati ​​da će igrati ako ne poštuje pravilo o propusnici za vakcinu koje se primjenjuje na sportskim terenima, na gledaoce, igrače s loptom i druge profesionalce koji idu na posao“, rekao je Castaner za BFMTV.

On je postavio pitanje kakav bi to svijet bio ako bi pravila bila nevažeća za nekog tko je zvijezda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here