Francuska i Njemačka traže nove izbore na sjeveru Kosova

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je da su Njemačka i Francuska zatražile od Kosova i Srbije da održe nove izbore u opštinama na sjeveru Kosova.

“Francuska i Njemačka zatražile su od lidera Kosova i Srbije da što prije organizuju nove izbore u dijelovima koji su pogođeni nemirima”, rekao je Macron.

Rekao je da će narednih sedmica biti “jasna odluka” o situaciji na sjeveru Kosova.

Macron je rekao da su se tako nešto dogovorili na sastancima s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i domaćim liderima – predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je ovo rekao na Evropskom samitu koji se održava u Kišinjevu u Moldaviji.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani potvrdila je da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz zatražili održavanje novih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova.

“Rekla sam mu da smo spremni da razmotrimo tu mogućnost”, rekla je Osmani.

Osmani je rekla i kako je evropskim liderima rekla da zakonske procedure omogućavaju održavanje izbora.

“Informisala sam ih da naša zakonska regulativa dopušta tu mogućnost i spremni smo je razmotriti na temelju Zakona o izborima Kosova”, rekla je Osmani.

Najavila je i da je Kosovo izrazilo spremnost da se izbori održe u slučaju da Srbi sa sjevera Kosova potpišu peticiju koja omogućava raspisivanje novih izbora.

“To znači da Srbi sa sjevera, odnosno oko 20 posto njih koji su na biračkom popisu, mogu potpisati peticiju i njome pokrenuti proces novih izbora. Mi smo spremni poštovati zakon”, izjavila je Osmani.

Govoreći o situaciji u opštinama na sjeveru Leposaviću, Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu, Osmani je rekla da se situacija može poboljšati samo ako Srbija zaustavi tamošnje kriminalne grupe.

“Možda će doći do produžetka situacije, ali produžetak počinje u Beogradu, zaustavljajući te kriminalne grupe da izazovu nasilje na sjeveru Kosova protiv nedužnih građana. To je ključno i mi smo tražili da se to dogodi”, rekla je Osmani.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *