Formiranje ekspertskog tima nužno za rješavanje problema Trgovske gore

Član delegacije je Koordinator Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Zoran Tešanović rekao je da Bosna i Hercegovina treba da formira stručni tim koji mora pratiti cjelokupne aktivnosti i poteze koje vuče Hrvatska kada je u pitanju trgovska gora, te adekvatno odgovoriti na njih.

-Ova pitanja treba pokušati riješiti političkim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske jer nije primjereno da se ovakav nuklearni otpad gradi nesposredno uz granicu druge države, puno je dobrih razloga da se razmatra o drugim mogućnostima, rekao je Tešanović.

On je dodao da je pozitivno što je ministrica Turković na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču iskazala stav BiH po pitanju Trgovske gore, te da se ovo zajedničko tijelo EU trudi da obje strane dovede da razgovaraju i nađu najbolje rješenje, a da se pri tome poštuju standardi.

Jasmin Emrić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Zelenog kluba istakao je da čak 250 hiljada ljudi čiji bi životi mogli biti ugroženi smještanjem nuklearnog otpada na ovoj lokaciji već 20 godina strahuju za svoje živote.

-Mi već 20 godina živimo u jednom strahu i za nas je Trgovska gora postala noćna mora, jer stalno je prisutna ta mogućnost izgradnje i uspostave nuklearnog postrojenja u jednoj oazi čiste prirode, zdravog okoliša i raznovrsnih prirodnih bogatstava. To je blago koje želimo iskoristiti”, rekao je Emrić.

Emrić takođe ističe bitnost uspostave ekspertnog tima da bi se dokazalo da je ova lokacija neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu.

On napominje da je Republika Hrvatska završila postupke javnih nabavki i izrade dokumenata neophodnih za pristupanje izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da je potrebno da ova tema ostane aktuelna i da se brzo radi na rješavanju ovog problema.(bhrt,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *