Formirana cijena potencijalnog lijeka protiv koronavirusa: Evo koliko košta petodnevni tretman u slučaju zaraze

Kalifornijska biofarmaceutska kompanija Gilead definirala je cijene remdesivira, potencijalnog lijeka za Covid-19, što uključuje petodnevni tretman u Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim razvijenim zemljama

Prema odluci čelnika Gileada, cijena petodnevnog tretmana remdesivirom iznosit će 2340 dolara. Cijenu manju od 5080 dolara preporučio je Institut za ekonomsku analizu, precizira Glas Amerike.

Ta američka skupina za istraživanje cijena je predložila da cijena lijeka iznosi između 2520 do 2800 dolara, ako jeftiniji steroid deksametazon, koji nije zaštićenen patentom, bude odobren za liječenje od koronavirusa.

Remdesivir ima najviše izgleda u borbi portiv koronavirusa jer je upotreba lijeka skratila vrijeme potrebno za oporavak u kliničkim istraživanjima, a lijek je već odobren za hitnu upotrebu kod nekih pacijenata u SAD-u. Deksametazon se u međuvremenu također pokazao kao potencijalno dobar lijek.

Cijena remdesivira za američke pacijente s privatnim osiguranjem iznosit će 520 dolara za jednu dozu, a kako se liječenje sastoji od šest doza, ukupna cijena će biti 3120 dolara. To je 33 posto više nego što će Gilead naplatiti vladama razvijenih zemalja – 390 dolara za dozu, odnosno 2340 dolara za ciklus, što je i cjena za američke pacijente s osiguranjem u okviru vladinih programa zdravstvene zaštite Medicare Medicaid.

Glas Amerike ističe da je Gilead s američkim minsitarstvom zdravstva, agencijama i saveznim državama dogovorio prvu isporuku lijeka do kraja rujna. Ministarstvo je zasad osiguralo više od pola milijuna tretmana za američke bolnice do kraja tog mjeseca.

Cijena lijeka je u središtu pažnje polemike otkako su američki dužnosnici odobrili njegovu upotrebu u hitnim slučejavima kod nekih pacijenata u svibnju. Stručnjaci ističu da Gilead treba izbjegavati poteze koji potiču sumnju za korištenje zdravstvene krize zbog vlastitog profita.

Izvršni direktor Gileada Daniel O'Day je u otvorenom pismu javnosti naglasio da je cijena daleko ispod vrijednosti koju pruža pacijentima koji bi, obzirom na ranije otpuštanje iz bolnice, mogli uštediti oko 12.000 dolara. Zagovornici prava pacijenata, pak, smatraju da bi cijena trebala biti niža jer je Gileadov lijek razvijen uz pomoć američke vlade.

Remdesivir je ranije neuspješno predstavljen kao lijek za ebolu, a dosad nije pokazao da može smanjiti smrtnost od COVIDA-19, dodaje Glas Amerike. Službena tijela Europske unije dozvolile su upotrebu lijeka pod uvjetom da je pacijent u teškom stanju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *