Fon der Lajen ponovila da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

0
39

Predsjednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen rekla je danas u svom prvom govoru o stanju EU da je budućnost cijelog Zapadnog Balkana u Uniji.

-Dijelimo istoriju, dijelimo sudbinu, Zapadni Balkan nije samo stanica na putu svile, rekla je predsjednica Komisije u Evropskom parlamentu.

Fon der Lajen je rekla i da će Komisija uskoro predstaviti plan za obnovu Zapadnog Balkana.

Riječ je o ekonomskom i investicionom paketu za region vrijednom više milijardi evra koji je najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan održan početkom maja u Zagrebu.

Predsjednica EK je rekla i da je odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila istorijska.

Fon der Lajen je govorila i o zelenom rastu za Evropu, smanjenju emisija ugljenika, borbi protiv pandemije, potrebi reforme SZO i STO, solidarnosti, ulozi EU kao geopolitičkog igrača.

-Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima na obje strane Atalntika i na obje strane Kanala, rekla je govreći o transatlantskom partnerstvu i odnosima sa bivšom članicom Unije Britanijom.

Govoreći o kršenju ljudskih prava, Fon der Lajen je rekla da EU o tome mora da govori, bez obzira da li se radi o Hongkongu ili pravima Ujgura.

Komentarišući stav nekih članica da je Evropa prespora, Ursula fon der Lajen je rekla: “Budite hrabri i pređite na glasanje kvalifikovanom većinom, barem o pitanju ljudskih prava i sankcija za njihovo kršenje”.

Fon der Lajen je u Evropskom parlamentu govorila i o pitanju migracije, Bjelorusiji, tenzijama u istočnom Mediteranu, odnosima sa Turskom.(bhrt,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here