Firma “Intral” privremeno zatvara pogone i otpušta radnike

Lider u proizvodnji obuće u Bosni i Hercegovini je trenutno na koljenima. Radnici Fabrike obuće “Intral” iz Tuzle ostaće bez posla nakon obustavljanja rada. Iz menadžmenta tvrde da se radi o privremenom zatvaranju pogona zbog posljedica pandemije koronavirusa. Istraživali smo kakva sudbina očekuje više stotina zaposlenika.

Dogovorene isporuke u „Intralu“, koji ima 305 uposlenika, su zbog pandemije obustavljene i vlasnici Slovenci su donijeli odluku o privremenom zatvaranju. Otpuštanje radnika vršiće se sukcesivno.

Rezefina je provela 10 godina u Fabrici obuće „Aida“. Firma je zatvorena, a radni staž nije uvezan. Posljednjih 12 godina radi u „Intralu“. Ponovo se suočava s poteškoćama.

Iz Sindikata solidarnosti ističu da vlast i dalje ne štiti radnike.

Tuzlanski kanton godinama broji obespravljene radnike, a napori nadležnih organa ogledaju se u katancima na kapijama i neuvezanom stažu.

Guming, Aida, Polihem, Poliolhem, Fortuna, Borac Banovići, samo su neka od uništenih preduzeća na području Tuzlanskog kantona. Livnica čelika nekada je radila punom parom. Danas je tu samo napuštena zgrada.(bhrt,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *