FIPA: Značajno povećanje stranih ulaganja u BiH u 2021.

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, direktna strana ulaganja za period januar-septembar 2021. godine u BiH iznose 1.049.000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

– Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI (i iznosu preko jedne milijarde), svakako napominjemo i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama, te se nadamo da će značajno povećanje biti registrovano i na godišnjem nivou za 2021. – naveli su iz Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u Bosni i Hercegovini.

FIPA ocjenjuje da je ovo je značajan porast, s obzirom na otežane uslove poslovanja uslijed pandemije koronavirusa.

– Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na sprovođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom stranih ulaganja – navodi se u saopćenju FIPA-e.

Dodaju da je ovome potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, potreban još snažniji rad na promociji zemlje u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija.

– Računa se i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomatije na ovom polju, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednjih nekoliko godina – poručili su. (Anadolija)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *