Filmski centar Sarajevo predstavio prvi katalog bh. igranih filmova

0
294

Filmski centar Sarajevo (FCS) predstavio je prvi katalog bh. igranih filmova koji su snimljeni u periodu od 1951-1992. godine.

Direktorica FCS Ines Tanović ispričala je kako je proces prikupljanja podataka za katalog trajao gotovo godinu dana.

“FCS je naslijedio sve filmove od tri nekadašnje producentske kuće – Bosna film, Sutjeska film i Studio film, a dobili smo i filmove Filmske radne zajednice Bosna. U proteklom periodu smo radili na pronalaženju svih relevantnih podataka potrebnih za katalog. Svaki film je pregledan, potpisana su imena autorske ekipe i glumaca, kao i format u kojem ga posjedujemo i kratki sinopsis”, govori Tanović.

Dodaje kako je bilo neophodno napraviti ovakav katalog, kao i da je bila šokirana činjenicom da takvo nešto nije bilo urađeno ranije.

“Sve je bilo zapisano rukom na različitim papirima, pomiješani su igrani i dokumentarni filmovi… U svakom slučaju, bili su to samo naslovi. Željela sam da na jednom mjestu popišemo sve povezano s jednim filmskim djelom”, kaže.

Ovaj katalog predstavlja samo igrane filmove, dok će za dokumentarne, kratke igrane, animirane i industrijske biti predstavljeni posebni katalozi: “Veliki broj ostvarenja koje imamo je još uvijek na filmskoj traci i nisu dostupni za gledanje jer ne posjedujemo adekvatnu tehnologiju uz pomoć koje bismo je prikazali”.

“Važno je da znamo kakvim kulturnim blagom raspolažemo kako bismo ga mogli plasirati gledateljima, studentima akademija, historičarima…”, kaže.

Katalog je dostupan u Filmskom centru Sarajevo u PDF formatu. Podsjetimo, FCS će krajem februara gostovati u Historijskom muzeju BiH. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here