Film “Quo vadis Aida” ušao u uži krug za BAFTA nagradu

1
418

Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost suzila je područje u 24 kategorije na dodjeli filmskih nagrada, a bh. film “Quo vadis Aida” nalazi se u kategorijama za najbolji film van engleskog govornog područja i najboljeg reditelja.

Uži spiskovi bili su dio revizije procedura glasanja BAFTA, uspostavljene u septembru prošle godine kako bi se povećala raznolikost nominacija. Dugi spiskovi postojali su u BAFTA glasanju prije 2012. godine, ali su te godine eliminirani.

Suđenje Chicagu 7” Arona Sorkina (Aaron) predvodio je sve filmove uvrštavanjem u duži niz u 15 različitih kategorija, a podržala su ih četiri različita člana glumačke ekipe u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Slijedile su “Mank” Davida Finchera sa 14, “Obećavajuća mlada žena” Emeralda Fennela sa 13 i “News of the World” Paula Greengrassa sa 12.

Ostali filmovi koji su postigli dvoznamenkasti broj uključuju “Crno dno Ma Rainey” i “Mauritanijac”, koji su ušli u uži izbor u 11 kategorija.

U glumačkim i režijskim kategorijama, specijalni žiri odabrao je posljednja tri ili četiri unosa na dugu listu nakon pregleda glasova članova. U kategoriji režija korišten je poseban postupak za izradu dugog spiska koji se sastojao od 10 muških i 10 ženskih reditelja.

(Vijesti.ba)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here