FIlm “Quo Vadis, Aida?” nominovan za najveće dostignuće europske kinematografije

0
219
Quo Vadis, Aida nominacija najvece dostignuce europska kinematografija
Film "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je u četiri kategorije (Foto: Arhiva)

Europska filmska akademija je na današnjoj press konferenciji u Sevilli objavila nominacije za najveća dostignuća europske kinematografije u 2020. i 2021. godini. Film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je u četiri kategorije.

Te kategorije su:

Najbolji europski film 2021. godine, rediteljica Jasmila Žbanić i producent Damir Ibrahimović

Jasmila Žbanić za najbolju europsku redateljicu

Jasna Đuričić za najbolju europsku glumicu

Jasmila Žbanić za najbolju europsku scenaristicu

Pored navedenih nominacija, film “Quo Vadis, Aida?” je nominovan i za Europsku univerzitetsku filmsku nagradu koju dodjeljuju studenti evropskih univerziteta. Sve ovo predstavlja još jedno veliko priznanje za film koji je već dosad obilježio svjetsku kinematografiju u 2020. i 2021. godini.

Nakon premijere na Venecija Film Festivalu film je bio nominovan za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar, Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA, dobitnik je Independent Spirit Awards, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

Za nominovane filmove glasalo je više od 4.100 članova Europske filmske akademije. Završna ceremonija će se održati 11. decembra u Mercedes-Benz Areni, a dan prije ceremonije producenti i autori nominovanih filmova će imati prijem kod gradonačelnika Berlina. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here