Fenomen: Nisu pobjedili 20 godina, međutim njihova popularnost raste iz dana u dan

(Fenomen reprezentacije San Marina – Foto: San Marino Futbal)

Popularnost nogometne reprezentacije San Marina, službeno najgore na svijetu, raste na društvenim mrežama, gdje ih prate stotine hiljada fanova.

San Marino nije pobijedio nikoga u posljednjih 20 godina, bilježeći samo nekoliko neriješenih rezultata uz bezbroj poraza. Ipak, nogomet se u ovoj maloj državi igra iz čiste strasti.

Ovaj navijački fenomen rezultirao je time da reprezentacija ima oko 300.000 pratitelja na društvenim mrežama, što je devet puta više od broja stanovnika San Marina.

Na Twitter profilu “San Marino Futbol”, stoji opis:

“Jedna pobjeda, nekoliko remija, beskonačni porazi. Ipak, strast bez granica.”

Profilom upravlja argentinski novinar Ezequiel, koji je strast prema San Marinu proširio izvan granica ove države.

Stranica je postala viralna, slaveći čak i svaki korner kojeg izvede San Marino, kao i trenutke kada reprezentacija pola sata ne primi gol.

“Sve je počelo u septembru 2021. godine. Dugo sam pratio male timove poput San Marina i Gibraltara i mislio sam da je dobra ideja pokrenuti stranicu o onome o čemu niko ne priča”, izjavio je Ezequiel za španski AS.

Tri godine kasnije, broj pratitelja je značajno porastao, a hiljade fanova sada gledaju utakmice San Marina umjesto velikih derbija poput Argentine i Španije.

San Marino ima ukupno 198 poraza i 10 remija, a nije pobijedio od 2004. godine. U pokušaju da prekinu niz poraza, 2022. godine započeli su turneju po različitim zemljama.

Suočili su se sa Sejšelima i Svetom Lucijom, ali nisu uspjeli ostvariti pobjedu. Prvi duel je završen remijem bez golova, dok je drugi završen pobjedom Svete Lucije 1:0, uprkos tome što su igrali s deset igrača. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *