Federalni tužilac Jurko tri mjeseca ‘držao‘ predmet Memić

0
308

Otac ubijenog mladića Dženana Memića Muriz Memić obratio se 15. jula dopisom v.d. predsjednice Vrhovnog suda FBiH Ismeti Mujanović zahtijevajući da predmet „Memić“ stavi u najveći prioritet i postupi u skladu sa datim obećanjem na sastanku održanom 9. juna kojem je prisustvovao i advokat Ifet Feraget, prenosi Patria.

Memić u svom dopisu navodi da je sjednica za predmet „Memić“ zakazana tek za 27. oktobar iako je Mujanović obećala da će imati prioritet čim Federalno tužilaštvo vrati predmet Vrhovnom sudu.

„Mišljenja sam da se i dalje sudstvo vodi metodom iscrpljivanja stranke i da ne vodi računa o hitnosti djelovanja. Obećali ste da ćete u što kraćem vremenskom periodu, odnosno odmah po preuzimanju predmeta od Federalnog tužilaštva, zakazati sjednicu“, navodi u svom dopisu Memić.

On je zatražio i odgovor kada je Vrhovni sud dobio spis iz Kantonalnog suda, a kada je Federalno tužilaštvo preuzelo spis i kada ga je vratilo. U odgovoru koji je dobio 23. jula od predsjednice Mujanović Memić je obaviješten da je Kantonalni sud u Sarajevu predmet dostavio 13. marta, a da je 17. marta dostavljen Federalnom tužilaštvu.

Interesantno je da je Federalno tužilaštvo držalo spis skoro tri mjeseca te da je vraćen Vrhovnom sudu FBiH 9. juna 2020. godine. Upravo tog dana je održan sastanak Memića i Ferageta sa Mujanović koja ih je obavijestila da predmet još nije vraćen. Memić je nakon sastanka tražio da ga primi i v.d. glavnog federalnog tužioca Tihomir Jurko što je on odbio. Jurko je lično nazvao Memića 26. juna i obavijestio ga da je predmet vraćen Vrhovnom sudu te da nema potrebe za sastankom.

Federalno tužilaštvo zastupa žalbu Tužilaštva KS pred Vrhovnim sudom FBiH. Druga oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su se teretili za saobraćajnu nesreću u kojoj je navodno stradao mladić izrečena je u januaru 2020. godine.

S obzirom da je Vrhovni sud FBiH jednom već usvojio žalbu Federalnog tužilaštva nakon prvostepene oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću, te naložio novo saobraćajno vještačenje i ponovno suđenje, ovog puta postoje dvije moguće opcije. Prva je da Vrhovni sud FBiH odbije žalbu i potvrdi oslobađajuću presudu Kantonalnog suda ili da usvoji žalbu i tada Vrhovni sud odlučuje bez vraćanja predmeta Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Dok traje žalbeni proces na drugu oslobađajuću presudu, Tužilaštvo BiH radi aktivno na istrazi organiziranog kriminala u vezi predmeta Dženan Memić, a obuhvaćen je veći broj osoba koje je Memić i prijavio Tužilaštvu BiH 5. oktobra 2018. godine.

Dženan Memić pod još nerazjašnjenim okolnostima zadobio je povrede 8. februara 2016. godine dok je bio u društvu Alise Mutap u Velikoj aleji. Od zadobijenih povreda preminuo je 15. februara 2016. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here