Federalni štab CZ: U Federaciji BiH pod medicinskim nadzorom oko 8.000 osoba

Jelka Milićević, ministrica finansija i zamjenica premijera Federacije BiH, kazala je da su na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite donijeli dvije naredbe u vezi sa borbom protiv širenja korona virusa i u skladu sa stanjem prirodne nesreće koje je proglasila Vlada FBiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedna naredba se odnosi na preraspodjelu radnog vremena zdravstvenih radnika. Drugom naredbom se nalaže kantonalnim, gradskim i opštinskim štabovima civilne zaštite da odmah stave na raspolaganje svoje snage i sredstva.

“Imali smo samo dvije odluke koje smo donijeli, ali smo dogovorili o načinu izvještavanja i rada i koordinacije, odnosno, rekla bih, stalne komunikacije sa nadležnim institucijama na nivou države, odnosno Koordinacijskim tijelom na nivou BiH“, kazala je komandantica Federalnog štaba civilne zaštite.

Doktorica Marina Bera, koja je članica štaba u ime Federalnog ministarstva zdravstva istakla je da je trenutno, prema zadnjim podacima, u FBiH potvrđeno devet slučajeva zaraze korona virusom, od 114 testiranih.

“Imamo 8.000 osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadzor ili u samoizolaciju. Imamo tri nova pozitivna slučaja u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar. Ono što moram naglasiti je da je više osoba testirano i da osim tri slučaja svi su drugi negativni. Pojedine osobe su i više puta testirane da bi se potvrdilo da su negativni. Novorođenče je isto tako negativno. Bolnica je poduzela sve korake moji su u skladu sa strukom. Ispraznila je svoje prostore, dio pacijenata je otpušten kući, dio premješten. Dezinficirani su svi prostori. Dakle, mjere se i dalje poduzimaju, a sedam osoba u ovom trenutku nalazi se u izolaciji”, pojasnila je Bera.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, kazao je da sistem kontrolisanja građana koji ulaze u BiH funkcioniše, te da inspektori izriču mjere svim bh. državljanima koji ulaze u zemlju, bez obzira iz kojeg su entiteta.

“U ovom trenutku i inspektori federalni i inspektori u RS-u izriču mjere izolacije prema svih građanima BiH. To je bila jedna od prvih naredbi koja je donesena obzirom na ozbiljnost situacije”, rekao je Ajdinović i dodao da je saradnja sa Inspektoratom Republike Srpske odlična, te da su ih tokom dana kolege obavijestile o ulasku u zemlju 528 lica čije je prebivalište u FBiH:

“Pripremamo podatke po kantonima i gradovima kako bi mogli upoznati policijske, kantonalne MUP-ove da se tih 528 lica što hitnije provjeri i da se utvrdi da li se nalaze pod mjerama izolacije. Želim se zahvaliti kantonalnim upravama policije koje su se danas sve javile sa izvještajima o sačinjenim službenim zabilješkama iz kontrola po pitanju mjera izolacije. Na osnovu tih službenih zabilješki već smo pokrenuli šest prekršajnih postupaka.”

Ajdinović je naglasio da imaju jedan slučaj u kojem razmišljaju o podnošenju izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Dodao je i da su imali slučajeva porasta cijena u prodajnim objektima, te da su inspektori izdali ukupno 67.000 konvertibilnih maraka kazni i tridesetak izdatih prekršajnih naloga. Kada je riječ o provođenju naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, Ajdinović je istakao da se one u velikoj većini slučajeva poštuju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 7.800 ljudi, a potvrđeno je preko 195.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 165 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu. (aa)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *