Federalni štab civilne zaštite nije proglasio stanje prirodne nesreće

0
90

Federalni štab civilne zaštite održao je večeras sjednicu na kojoj je odlučio da neće biti proglašeno stanje prirodne nesreće.

Federalno ministarstvo zdravstva predložilo je Vladi FBiH i Federalnom štabu civilne zaštite uvođenje stanja prirodne nesreće na cijeloj teritoriji ovog bh. entiteta zbog izuzetno pogoršane epidemiološke situacije izazvane povećanjem zaraženih koronavirusom.

Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević kazala je da se prati situaciaj u BiH, posebno u Federaciji i dodala je da su svjesni da su brojevi zabrinjavajući.

-Svjesni smo situacije u okruženju, sve što radimo radimo otprilike, kako rade i susjedi bližnji i dalji. Ponovo smo razmotrili zahtjev Kriznog štaba. Vratili smo se na period kada smo imali proglašeno “stanje nesreće” i sve procijenili šta se dešavalo i šta bi nam trebalo, poručila je Miličević.

Pandemija je zdravstvena, ekonomske i socijalna kriza istaknula je ona i poručila da im je jasno da ne mogu očekivati od građana da pristanu na mjere, koje bi podrazumijevale kažnjavanje i stalne kontrole.

-Sve ono što se dešava u okruženju, a odnosi se na represivne mjere, moglo bi se dešvati i kod nas. Mislimo na organizriranje protesta, a sve to bi moglo uticati na širenje virusa. Štab je bio izričit da treba da bude proglašeno stanje prirodne nesreće, istaknuli su da su sami. Mi im želimo poslati poruku da oni nisu sami.

Također smo rekli da ne prihvatamo prijedlog u ovom trenutku, zato što smo tražili od svih štabova civilne zaštite da naprave programe mjera i da od svojih vlada traže saradnju. Na taj naš zaključak dobili smo odgovore iz četiri kantona. Samo je ZHK proglasio stanje nesreće, ostali su rekli da je situaciaj pod kontrolom”, zaključila je Miličević.

Podsjećamo, u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 1.636 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Nažalost, od posljedica COVID-19 preminulo je 47 osoba.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here