Federalni delegat osuđen na osam mjeseci zatvora

1
286
fedralni delegat jasenko tufekcic kazna zatvora osam mjeseci opcinski sud sarajevo
Jasenko Tufekčić bivši predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH

Općinski sud u Sarajevu osudio je Jasenka Tufekčića, bivšeg dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije, na osam mjeseci zatvora za prevaru u službi i krivotvorenje službene isprave.

Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Belma Čano-Sejfović prihvatila je sporazum o priznanju krivnje između Tužilaštva Kantona Sarajevo i Jasenka Tufekčića za krivično djelo “prevara u službi i krivotvorenje službene isprave”, te Tufekčića osudila na jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora, javlja BIRN.

Tufekčić je, prema sporazumu, Federaciji dužan vratiti 35.912 konvertibilnih maraka za načinjenu štetu, kazao je kantonalni tužilac Dragoslav Gluhović i potvrdio da je to i učinio nekoliko dana poslije podizanja optužnice i prije izricanja presude.

Optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo iz oktobra 2022. godine Tufekčić se teretio da je od jula 2011. do aprila 2017. podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke.

On je, prema optužnici, koristio službeni automobil svoje političke partije – Stranke demokratske akcije (SDA) – a u naloge za službeno putovanje upisivao da je dolazio ličnim automobilom iako u vlasništvu nije imao automobil, niti položen vozački ispit.

Iako je u to vrijeme imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, nije to htio, jer u tom slučaju ne bi imao mogućnost naplate troškova prevoza, te je koristio automobil stranke, pa mu je za putne naloge koje je podnio Parlamentu Federacije isplaćeno oko 40.000 maraka, u kojem iznosu je oštećen budžet Federacije, stoji u optužnici.

Kantonalni tužilac Gluhović je Općinskom sudu dostavio 515 dokaza, a tokom današnjeg izlaganja je naveo da je Tužilaštvo pristalo na sporazum jer je Tufekčić prihvatio krivnju u ranoj fazi suđenja, te rekao da se kaje za učinjena djela i da je lošeg zdravstvenog stanja.

Odbrana Tufekčića nije imala prigovor na sporazum o prihvatanju krivnje.

Sutkinja Čano-Sejfović je potvrdila da je Tufekčić kriv za svih pet tačaka iz optužnice te ga osudila na sedam mjeseci zatvora za krivično djelo “prevara u službi” i tri mjeseca za krivično djelo “krivotvorenje službene isprave”, a u konačnici na jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora.

Na presudu po sporazumu o priznanju krivnje ne postoji pravo žalbe. (tl)

1 komentar

  1. Po faci se vidi da je SDA zeleni kmer. Lopina je trebao dobiti 88 godina zatvora, a oni ga nagradili sa 8 meseci boravka u SPA banji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here