Upravljanje oduzetom imovinom: Znate li šta je BAMIN mreža?

U organizaciji OSCE Sekretarijata zajedno sa Njemačkom korporacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Globalni program za borbu protiv nezakonitih finansijskih tokova u Chisinau, Moldavija, od 19. do 22. septembra održava se redovni sastanak Upravnog odbora i Godišnja generalna skupština BAMIN mreže (Balkanska međuagencijska mreža za upravljanje oduzetom imovinom).

Na ovom događaju predstavnika tijela za upravljanje oduzetom imovinom na kojem učestvuju predstavnici 21 jurisdikcije razgovara se o dosadašnjim rezultatima rada ove mreže, mogućem proširenju članstva, te budućim aktivnostima vezanim za unapređenje mehanizama za upravljanje nezakonito stečenom imovinskom koristi u regionu.

Na prijedlog Upravnog odbora BAMIN mreže Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom je pripala velika čast da predsjedava BAMIN mrežom 2026. godine.

 

Inače BAMIN mrežu čini 10 zemalja članica i devet zemalja promatrača. Osim Bosne i Hercegovine, tu su i Albanija, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija, Slovenija, Belgija, Ukrajina, Irska, Moldavija, Rumunija, Velika Britanija i druge.

Emir Bašić, v.d. direktor je zahvalio prisutnima na ukazanom povjerenju naglasivši ulogu BAMIN mreže u podsticanju saradnje među jurisdikcijama, te iskazao punu podršku radu ove mreže u narednom periodu u cilju poboljšanja i unapređenja mehanizama za upravljanje nezakonito stečenom imovinskom koristi u regionu.

Svi smo saglasni da su ostvareni veliki pomaci u razmjeni informacija u različitim oblicima oduzimanja, preuzimanja i upravljanja različitim oblicima imovine, bilo da se radi o nekretninama, poslovnim udjelima, privrednim subjektima, gotovom novcu, pokretninama, kao i drugim oblicima imovine, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Predstavnici Sekretarijata BAMIN mreže Jill Thomas i Andrea D’ Angelo su pozdravili spremnost Bosne i Hercegovine, odnosno Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom da predsjedavaju jednom ovakvom mrežom, te pokažu učesnicima izazove i najbolje prakse koje Agencija ima u radu, istakla je Jill Thomas, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *