FCUZ i vizire plaćao po duploj cijeni – uslovi dogovora nepoznati

0
405

U izvještaju koji je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) dostavila Komisiji za sigurnost Parlamenta Federacije o provedenim nabavkama tokom pandemije navedena je i nabavka 10.000 komada vizira po cijeni od 105.300 KM ili 10,50 KM po komadu.

Nabavka vizira povjerena je firmi Patrio iz Visokog i bila je izuzeta od primjene Zakona o javna nabavkama (ZJN), a kako je navedeno u Izvještaju isporuka je završena.

Kako i pod kojim uslovima je ova firma dobila posao, kao i druge iz ovog izvještaja još nije poznato, osim što je direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak nabavke odobrio.

Firme koje se bave izradom vizira i koje se bore za svakog novog kupca, iznenađene su izborom kandidata, naročito jer su cijene na tržištu znatno niže, tako da se viziri na veće količine mogu kupiti i po cijeni od pet-šest KM.

Vlasnik jedne od firmi koja je među prvim u BiH pokrenula izradu vizira, kaže za Akta.ba kako je na veće količine njegova firma davala popuste kupcima, pa čak i 100 gratis vizira uz kupovinu 1000 komada.

To znači da je stvarna cijena vizira na kraju bila oko šest KM bez PDV-a.

Kaže da na tržištu ima i jeftinijih vizira, od onih koje radi njegova firma.

Cijene zavise od kvaliteta materijala koji se koristi za njegovu izradu, tako da je nakon svih priča o javnim nabavkama FCUZ-a u dilemi, da li su nabavljali najkvalitetnije materijale ili one na kojima će najviše zaraditi.

„Cijena 10 KM, može biti samo ukoliko kupujete jedan-dva komada. Definitivno, cijena od 10,50 nije opravdana“, kaže naš sagovornik.

Zanimljivo je da je ova firma osim vizira dobila još nekoliko poslova kod FCUZ-a.

Dobili su posao nabavke 500 komada dvokomponentnih zaštitnih odijela u vrijednosti od 58.500 KM, te 50.000 zaštitnih odijela TIP 5 EN, vrijednih 1.989.000 KM, kao i posao isporuke 20 medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temperature od 77.220 KM, ističe Akta.ba.

Šta je FUCZ kupovao i od koga: Objavljene sve nabavke

Pogledajte tabele s kojim firmama i od koga je FUCZ naručivao medicinsku opremu:(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here