FBiH: Zabrana poskupljenja osnovnih životnih namirnica

U proteklih pet dana tržišnim inspektorima u Federaciji Bosne i Hercegovine stiglo je više od hiljadu prijava građana zbog povećanja cijena prehrambenih i higijenskih proizvoda. Izdato je 45 prekršajnih naloga u iznosu od 98.200 maraka. Na građane apeliraju da i dalje prijavljuju povećanja cijena, koje se ne smiju mijenjati zaključno sa 5. martom.

“Prvenstveno, najviše prijava je bilo na rad apoteka, na povećanje cijena sredstava za dezinfekciju, zaštitnih maski i lijekova pa onda žalbe na trgovinske objekte gdje se vidjelo povećanje mesa, piletine, ulja, brašna i šećera. Izvršena su 42 inspekcijska nadzora, izdato će biti 45 prekršajnih naloga u iznosu od 98.200 maraka, a to je samo za 5 dana ovog rada”, kazao je federalni tržišni inspektor Elmir Ramić.

Na listi proizvoda na koje se primjenjuju mjere, odnosno na koje ne smiju povećati cijene, su sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja, šećer, so, riža, tjestenina, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribe, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, hrana za dojenčad, pelene za jednokratnu upotrebu, higijenski ulošci, deterdžent za veš i suđe. Također, na listi su i sva sredstva za higijenu i zaštitna medicinska sredstva.

A uvidom u rad tržišnih inspektora proteklih dana, uočen je divlji rast cijena dezinfekcijskih sredstava ali i zaštitnih maski, čije se cijena kretala od 15 do 100 konvertibilnih maraka.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *