FBiH traži od Vijeća ministara BiH hitno otvaranje granica za sve strane državljane

0
202

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se danas upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva okoliša i turizma o broju dolazaka stranih turista za vrijeme pojave koronavirusa, te pozvala Vijeće ministara BiH da otvori granice za sve strane državljane.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da turističko-ugostiteljski sektor u FBiH zbog nedolaska turista bilježi gubitke koji se procjenjuju na dva miliona KM dnevno, dok istovremeno ovaj sektor ima velike mjesečne režijske troškove.

Pored navedenog, poslovni subjekti iz turističko-ugostiteljskog sektora trebaju osigurati sredstva i za isplatu plaća i doprinosa za radnike, kao i za otplatu kredita. Stoga je potrebno otvoriti granice za dolazak stranih turista, naročito navedenih zemalja od koji neke bilježe veoma mali broj oboljelih od COVID-a.

Inače, procjene su da će se posljedice pandemije koronavirusa na poslovanje subjekata u turističko-ugostiteljskom sektoru osjetiti i u narednim godinama.

Vijeće ministara BiH razmatrat će na sjednici 2. septembra pitanje otvaranja granica za strane državljane, ali će se odluka o tome donijeti isključivo na osnovu stava zdravstvenih radnika, izjavio je Srni predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

-Na naše planove da o tome razgovaramo došao je i zaključak Predsjedništva BiH koji se fokusirao na tačno određen broj zemalja za koji oni smatraju da je potrebno da se otvore granice BiH, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ta odluka će zavisiti isključivo od stava zdravstvene struke u BiH, a ne od Predsjedništva ili Vijeća ministara.

-U dogovoru sa zdravstvenim radnicima u BiH procijenićemo za koje zemlje možemo da otvorimo granice i da li to uopšte možemo da uradimo. Ako oni procijene da možemo otvoriti granice za sve zemlje svijeta, mi ćemo to učiniti, poručio je Tegeltija.

Ukoliko struka procijeni da postoji manji broj zemalja za čije se građane mogu otvoriti granice, naveo je Tegeltija, Vijeće ministara biH će se tako i ponašati.

Predsjedništvo BiH usvojilo je na jučerašnjoj sjednici zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara da da saglasnost za ulazak državljana Sjedinjenih Država, Rusije, Kine i Turske u BiH tokom trajanja pandemije virusa korona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here