FBiH počinje prikupljanje uzoraka za liječenje krvnom plazmom

0
486

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je kako Federacija BiH počinje pripreme za liječenje krvnom plazmom.

Zavod za medicinsku transfuziologiju FBiH i Sveučilišna klinička bolnica Mostar ponudile su se da prikupljaju, odnosno vrše liječenje zaraženih osoba.

“Imali razgovore s kolegama iz SAD-a i imali smo dvije inicijative. Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH se ponudio za prikupljanje, a SKB Mostar i za liječenje. U narednom periodu se kreće u proces prikupljanja i pravljenja algoritama kako bi se moglo krenuti u liječenje plazmom. Mi ne možemo pozitivne tretmane pripisati samo liječnju plazmom već su se pacijenti liječili uz primjenu drugih lijekova. To je jedna od suportivnih metoda, niko ne očekuje da će to biti nešo revolucionarno”, rekao je Čerkez.

Istakao je kako imamo ljudske resurse da krenemo u taj proces, a da sada treba analizirati taj segment liječenja i s ekonomske strane, piše N1.

“Vrlo detaljno istražujemo, struka je rekla da krenemo u razvoj programa. Trebat će vremena i nećemo krenuti u liječenju za mjesec ili do Nove godine, radi se o ozbiljnim stvarima”, naglasio je Čerkez.

Govoreći o utakmici između reprezentacije BiH i Sjeverne Irske koja se igra na Grbavici, a kojoj će moći prisustvovati do 2.000 navijača, kazao je kako je ovo jedan eksperiment da eventulano nakon 15 dana praćenja rezultata dozvole prisustvo navijača na utakmicama Premijer lige, ali i drugih sportskih takmičenja koja se održavaju na otvorenom. Važna uputa za navijače jeste da će morati dati svoje podatke na ulazu u stadion kako bi se mogla pratiti njihova epidemiološka slika nakon utakmice.

Naglasio je kako se ne smijemo opustiti jer će jesen biti veliki izazov za sve nas s obzirom da se škola realizuje, a imamo i izbore.

“Između 10. i 12. oktobra imamo sastanak s ministirma obrazovanja da vidimo trebamo li dodatno nešto poduzimati, mada u toj populaciji nema nekih posebnih skokova, što znači da je situaciji za sada stabilna, a mjere se poštuju i dobre su”, kazao je Čerkez.

Istakao je kako “generalno možemo biti zadovoljni ako pogledamo Evropu u kojoj su mnoge zemlje uvele restriktivne mjere poput skraćivanja radnog vremena kafića do 20 sati, zatvaranja pubova, zabranu konzumiranja alkohola i uvođenje policijskog sata, ali i onih poput Škotske gdje se zabranjuju skupovi unutar porodica.

Na konferenciji je upućen apel građanima, posebno kategorijama starijim od 65 godina, horničnim bolesnicima i zdravstvenim radnicima da se izvrše vkacinaciju protiv virusa gripe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here