FBI ‘slučajno’ otkrio ime osumnjičenog za 11. septembar

0
273

Američki Federalni istražni ured (FBI) ‘slučajno’ je otkrio ime saudijskog dužnosnika za kojeg se sumnja da je pomogao teroristima Al-Kaide u terorističkom napadu na Svjetski trgovački centar u New Yorku, 11. septembra 2001. godine.

U okviru procesa koji su pokrenule porodice žrtava terorističkog napada 11. septembra, u kojem saudijske vlasti optužuju za povezanost s napadima, u jednom od dosjea FBI je “zaboravio” ukloniti ime Mussaeda Ahmeda al-Jarraha, tadašnjeg uposlenika saudijske ambasade u Washingtonu te na taj način otkrio jednu od najvećih tajni u vezi s terorističkim napadom iz 2001. godine, piše Yahoo News.

U sudskom dokumentu koji je sastavio visoki dužnosnik FBI-a i koji je otvoren za javnost ove sedmice, navedeno je da je Al-Jarrah osumnjičen da je pomogao dvojici napadača Al-Kaide, koji su 11. septembra izvršili samoubilački napad na “njujorške blizance”.

U dokumentu se navodi da nije poznato gdje se Al-Jarrah trenutno nalazi, ali se navodi kako je saudijski zvaničnik unajmio dvije osobe iz SAD-a koje će pomoći napadačima.

Pripadnici Al-Kaide 11. septembra 2001. godine u jutarnjim satima izveli su terorističke napade na New York i Washington s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Dva aviona udarila su u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here