Fatmir Alispahić, urednik portala Antimigrant, odbio nagodbu s Tužiteljstvom

Optuženi za širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti Fatmir Alispahić, inače urednik i vlasnik portala Antimigrant.ba, izjasnio se na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 16. septembra, da nije kriv po tačkama optužbe.

Ovime je Alispahić odbio nagodbu s Tužiteljstvom BiH koje je predlagalo kazneni nalog, odnosno sporazumno priznanje krivnje i uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, s rokom kušnje od tri godine. Predložena je i novčana kazna od 1.000 konvertibilnih maraka (oko 500 eura).

Alispahić je odbio kazneni nalog i kazao da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret, te da želi da se sudski proces nastavi.

“Ne osjećam se krivim. Ne prihvatam predložene sankcije”, kazao je Alispahić, inače zaposlen i kao državni službenik u Gradskoj upravi Grada Tuzla, piš Slobodna Evropa.

Tužiteljstvo je kazneni nalog predložilo, kako se navodi, zbog činjenice da optuženi nije ranije osuđivan, ali i jer je u potvrđenoj optužnici Alispahić priznao izvršenje krivičnog djela.

Na ročištu u četvrtak optuženi je ovo negirao. Sud i Tužiteljstvo su kazali da će se to dokazati u procesu koji će uslijediti.

Optužnicu protiv Alispahića Tužiteljstvo je podignulo 26. augusta, a Sud BiH je potvrdio 10. septembra.

Tereti da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

“Optuženi se tereti, da je u više navrata, putem web stranice antimigrant.ba, kojoj je bio administrativni kontakt i urednik sadržaja, kao i putem e-mail adrese, tijekom 2019. i 2020. godine, kontinuirano objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako se navodi, optuženi je izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u BiH i drugih osoba koje su pročitale navedeni sadržaj, što je prouzročilo i reakciju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Za krivično djelo izazivanja i raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *