Fascinantni prizori: Podvodni svijet jezera Kop u Šičkom Brodu (Foto)

Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca proteklih dana boravila je na jezeru Kop u Šićkom Brdu. Tom prilikom snimili su predivne fotografije koje prikazuju jedno od najčišćih jezera na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Kako je kazao predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca Bilal Šarić podvodni svijet ovog jezera pod okriljem noći najbolje pokazuje svoje bogatstvo.

“Podvodni svijet noću ima svoju mističnost. Jezero, puno života, pod okriljem noći pokazuje svoje bogatstvo. U igri života i smrti, plijen i grabljivice izmjenjuju uloge na pozornici postavljenoj sa smirajem dana. Predstava traje sve do jutra, kada se glumci povlače u sigurnost svojih odaja”, kazao je Šarić.

Jezero Kop dugo je 800 metara, široko 400 metara, a duboko 35 metara. Zbog ovoih dimenzija vlo je pogodno za rekreacijski i takmičarski ribolov. U njega dotječe sedam izvora voda, a voda u ovom jezeru najčišća je od svih jezera u Tuzlanskom kantonu.

Nastalo je 1987. godine na površinskom kopu Šićki Brod po kojem je i dobilo ime. Fauni ovog jezera veoma je pridonijelo i plansko poribljavanje somom, šaranom i amurom, a pored ovih riba u jezeru se mogu pronaći i crvenperke, bjelice, deverike i predatorske štuke.

Inače, snimanje ovih fotografija svojevrsna je priprema Eko-ronilačke grupe za takmičenje “Bela Crkva 2020” koje će se održati od 11. do 13. septembra, koje je zapravo prvenstvo Republike Srbije i otvoreno prvenstvo Vojvodine u podvodnoj fotografiji. (tl, foto: eko ronilačko društvo invalida lukavac)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *