Famozni Blok 7: EPBiH priprema teren za izlazak iz posla s Kinezima, ali kako vratiti 214 miliona KM?

U jučerašnjem saopćenju Elektroprivreda Bosne i Hercegovine obavijestila je javnost kako je kineskom konzorciju uputila tri opomene pred raskid Ugovora s pozivom da izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji dogovorenog, a sve u vezi s izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, koji je bio zamišljen kao najveći investicioni projekat u BiH vrijedan približno 1,5 milijardi KM

Podizvođač ključne opreme, kotao, turbina i generator, trebao je biti američki General Electric, ali je ova kompanija prestala sa proizvodnjom spomenute opreme. Kinezi su predložili alternativu, koju EPBiH uz saglasnost Vlade FBiH nije prihvatila.

Insistiraju da se Kinezi pridržavaju svih stavki ili će uslijediti raskid Ugovora. Očito da EPBiH pravi izlaznu strategiju iz “historijskog” posla. Dekarbonizacija, gašenje termoelektrana, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora…, sve su to razlozi da Blok 7 sve više postaje prošlost. Sve navadeno ide u paketu najblaže rečeno insistiranja Zapada da se odustane od Bloka 7.

Ali tu postoji kost u grlu. Slučajno ili ne, u saopćenju EPBiH ne spominje se “sitnica” teška 214 miliona KM, a ime joj je avans, odnosno novac poreznih obveznika, uplaćen Kinezima još 2020. godine.

U ovisnosti od daljeg postupanja Konzorcija JP EPBiH će poduzimati naredne korake na zaštiti vlastitih i interesa FBiH – naveli su iz ovog javnog preduzeća.

Istovjetan odgovor na upit o statusu avansa u nedavnom intervjuu za Faktor dao je i nedavno imenovani generalni direktor EPBiH Sanel Buljubašić.

Na ovih 214 miliona KM treba dodati još 19 miliona KM, koliko su iznosili troškovi pripremnih radova u Tuzli. Ovaj iznos bio bi ogroman i za svjetske ekonomske sile, a ne za entitet u BiH. Buljubašićev prethodnik Admir Andelija u septembru 2021. godine tvrdio je kako FBiH neće ostati bez novca uplaćenog kao avans.

Tih 214 miliona KM, odnosno 15 posto od ukupne sume potrebne za realizaciju projekta uplaćeno je na poseban račun kineske EXIM banke, a ne kompanijama koji su izvođači radova. Za ovaj iznos imamo bankovnu garanciju i ponavljam da se ne može desiti da ostanemo bez tog novca ukoliko se u nekom razvoju događaja odustane od projekta – kazao je tada Andelija za Faktor.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *