Fahrudin Solak: Sutra stižu bh. državljani iz Rima

0
346

Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH na konferenciji za medije u 17 sati poručila je građanima da su u kontaktu sa dobavljačima, te da opskrba lijekovima ide kontinuirano, te da je ista kao i prije pojave virusa CoVid-19.

“Moramo biti odgovorni prema sebi, porodici i svim medicinarima koji se bore za naše živote”, izjavila je.

Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo kazao je da je testirano novih osam uzoraka, a CoVid-19 potvrđen kod četiri osobe.

– Do danas je uFBiH 525 testirano osoba, a potvrđen virus kod 66 pacijenata. Po Kantonima HNK -27, ZHK 10, KS 9, ZDK 8, USK 6, BPK 4, te Posavski kanton i središnja Bosna 1. Kao što smo i jučer izvijestili, TK i Livanjski kanton nemaju pozitivnih slučajeva, izvijestio je Pehar.

Najviše zaraženih ima u Konjicu, gdje je trenutno 17 osoba pozitivno na CoVid-19.

U FBiH imamo preko 32 hiljade osoba pod zdravstvenim nadzorom i očekujemo da će se taj broj i dalje povećavati. S obzirom na ove činjenice, ponovo pozivam sugrađane na odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje izrečenih mjera.

Fahrudin Solak, direktor Federalnog štaba civilne zaštite kazao je da je štab zasjedao i donio odluke, koje se tiču bh. državljana koji trebaju sutra charter letom stići iz Rima.

– Svi nadležni koji treba da preuzmu putnike dobili su striktne naredbe na način kako to da obave. Federalni štab stalno zasjeda, vidjet ćemo da li ćemo neke naredbe proširivati. Dosta se uradilo na prevenciji i mislimo da će ubrzo imati efekta, kaže Solak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here