Evropski parlament usvojio izvještaj o BiH u kojem se spominju i sankcije Dodiku

Poslanici u Evropskom parlamentu usvojili su izvještaj o BiH. Za je glasalo 530 zastupnika, 68 je bilo protiv, a 33 suzdržana.

Izvještaj je predstavio izaslanik Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel, a u njemu se poručuje da BiH treba ubrzati reforme i krenuti ka putu evropskih integracija, te okretajući se od retrogradnih aktivnosti i retorika.

Također, u izvještaju je upućen poziv relevantnim institucijama EU za “ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u BiH”.

Osuđuje se i zlonamerno uplitanje trećih stranih aktera u BiH, s posebnim naglaskom na rusku destabilizaciju zapadnog Balkana.

Rangel je rekao da je dodjeljivanjem statusa kandidata i formiranjem vlasti, Bosna i Hercegovina dobila ključnu priliku da prevaziđe blokade, odbaci destabilizaciju, provede reforme i krene naprijed na putu prema EU koji njeni građani žele i zaslužuju.

U Izvještaju je pohvaljena i brza implementaciju rezultata općih izbora u oktobru 2022. godine i imenovanje nove vlade na državnom nivou, prenosi Hayat.

U njemu se posebno podvlači da zapaljiva retorika i secesionističke akcije rukovodstva Republike Srpske destabiliziraju BiH, da su u suprotnosti s njenom EU perspektivom i ugrožavaju pristup EU fondovima.

Ponovo se potvrđuje podrška mandatu Ureda visokog predstavnika u jačanju stabilnosti i demokratskih procesa u BiH i operaciji EUFOR-a Althea za vojne aspekte u nadgledanju implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Rangel je podvukao da uprkos pozitivnom napretku BiH, “ne možemo zanemariti glavnu prepreku integraciji u EU”.

– Na dan kada obilježavamo genocid u Srebrenici, kada ističemo važnost jedinstva i pomirenja, moramo osuditi eskalaciju, opasnu i secesionističku retoriku Milorada Dodika i rukovodstva RS. Poricanje genocida nije prihvatljivo, podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma nije prihvatljivo, podrivanje ustavnog poretka nije prihvatljivo, dodjela ordenja Vladimiru Putinu nije prihvatljiva. Jasno je da su podjele i secesionizam najozbiljnija prepreka EU integraciji Bosne i Hercegovine, upozorio je Rangel jučer u predstavljanju svog izvještaja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *