Evropska unija odbacila Trumpov plan za Bliski istok

0
618

Evropska unija u utorak je odbacila takozvani mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok, jer je izvan ranije dogovorenih međunarodnih okvira, prenosi Anadolu Agency (AA).

“EU je u potpunosti posvećena transatlantskom partnerstvu i cijeni sve napore za pomoć u nalaženju mirnog rješenja izraelsko-palestinskog konflikta. EU podsjeća na svoju posvećenost ispregovaranom dvodržavnom rješenju zasnovanom na granicama iz 1967. godine, uz mogućnost ekvivalentne razmjene teritorija uz obostranu saglasnost, s Državom Izrael i nezavisnom, demokratskom, cjelovitom, suverenom i održivom Državom Palestinom, koje će živjeti jedna pored druge u miru, bezbjednosti i uzajamnom priznavanju kao što je definisano u zaključcima Savjeta u julu 2014. godine”, naveo je u saopštenju Josep Borrell, visoki predstavnik EU.

Istakao je da je američka inicijativa koja je predstavljena 28. januara izvan spomenutih međunarodno dogovorenih okvira.

“Da bi izgradili pravedan i trajan mir, o neriješenim pitanjima koja se tiču konačnog statusa se mora odlučivati kroz direktne pregovore koji uključuju obje strane. Ovo uključuje, između ostalog, i pitanje granica, statusa Jerusalema, bezbjednosti i pitanja izbjeglica”, naglašava Borrell.

Šef evropske diplomatije kaže da Evropska unija poziva obje strane da obnove pregovore i da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih postupaka koji su u suprotnosti s međunarodnim zakonom i koji mogu povećati tenzije.

“Naročito smo zabrinuti izjavama o potencijalnoj aneksiji doline Jordana i drugih dijelova Zapadne obale. U skladu s međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, EU ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijama okupiranim nakon 1967. godine. Koraci u smjeru aneksije, ukoliko budu primijenjeni, neće proći bez reakcije”, ističe Borrell i nastavlja:

“Evropska unija će nastaviti da podržava sve napore koji imaju za cilj oživljavanje političkog procesa u skladu s međunarodnim pravom, koji garantuje jednaka prava i koji je prihvatljiv za obje strane. EU će pregovarati s obje strane, s faktorima iz regiona i svim međunarodnim partnerima. U ovom kontekstu, Evropska unija ponavlja svoju fundamentalnu posvećenost bezbjednosti Izraela, imajući u vidu i trenutne i potencijalne prijetnje u regionu”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here