Evropska komisija: Zatvaranje Bire i Mirala bi dovelo do nove humanitarne krize

0
267

Pismo Evropske komisije je stiglo premijeru Unsko-sanskog kantona Mustafi Ružniću. Odbacuju kritike koje je premijer iznio u vezi sa migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu. Između ostalog, Evropska komisija zahtijeva, da svi kapaciteti Bire, koju kantonalne vlasti žele zatvoriti, budu iskorišteni.

Čelnici Evropske komisije su poručili da su izvršili obećano, ali da su ostali koraci koji se trebaju poduzeti na kantonalnim i državnim vlastima. Zatvaranje kampova Bira i Miral bi, kako ističu, dovelo do druge humanitarne krize na jesen, a pogotovo zimu u tekućoj godini.

O navodima Evropske komisije oglasio se i prvi čovjek USK Mustafa Ružnić. Stavovi Vlade Unsko-sanskog kantona su jasni – kampovi u naseljenim područjima se moraju ugasiti.

-Šta treba još? Da se Krajina iseli i ostavi EU prazan poligon da oni „riješe“ problem? Pa čak ni u tom suludom scenariju to nije moguće, jer migranti ne žele da budu ovdje. Jesam šokiran tvrdnjama da u Krajini kršimo prava migranata dok se zatvaraju oči na dokaze o zlostavljanju migranata i njihovo nezakonito protjerivanje u Bosnu i Hercegovinu sa teritorija susjedne države, članice EU, izjavio je Ružnić.

Od početka migrantske krize, više od 70.000 migranata je prošlo kroz Unsko-sanski kanton. Samo u ovoj godini se očekuje da će ovaj kanton biti usputna stanica za više od 30.000 njih. Skoro svaki migrant s kojim smo uspjeli razgovarati je barem dva puta pokušao preći granicu sa Republikom Hrvatskom, no svaki put bi bio vraćen.

-Krenuo sam na gejm, pokušao sam preći granicu sa Hrvatskom ali njihovi policajci su me uhvatili i povrijedili, kazao je Houzifa iz Pakistana.

-Šest puta sam išao na gejm, a u Bihaću sam godinu dana. Svaki put nas uhvate hrvatski policajci koji nose crne maske, jednog po jednog nas tuku i onda nas natjeraju da preko rijeke idemo u BiH. Zadnji put kad sam išao na gejm slomili su mi ruku, govori jedan migrant iz Afganistana.

I dok Evropska komisija kritikuje vlasti u Unsko-sanskom kantonu, svjedočenja brojnih migranata i nevladinih organizacija o nasilju hrvatske policije nad migrantima, ostaju bez ikakvih reakcija i poteza Evropske unije.

Stavovi Vlade Unsko-sanskog kantona su jasni – kampovi u naseljenim područjima se moraju ugasiti.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here