Evropska komisija: Vučića očekujemo na dijalogu u Briselu

Evropska komisija je danas stavila do znanja da “nema razloga da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne dođe u nedjelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom”. To je izjavila portparolka u Evropskoj komisiji Ana Pisonero naglasivši da su “zbivanja u potekla dva dana u Beogradu koja se pomno prate, razlog zabrinutosti”.

Ona je podvukla da “zaštita ljudskih života mora biti prioritet” i da je “na vlastima da odrede koje će mjere preduzeti za suzbijanje prijetnje korona virusa, a koje moraju biti utemeljene na naučnim i epidemiološkim podacima”.

Portparolka evropskog komesara Olivera Varhelyia je time odgovorila na pitanje novinara da li sinoćnji neredi u Beogradu mogu dovesti u pitanje dolazak srbijanskog predsjednika Vučića u nedjelju na dijalog u Briselu.

Ana Pisonero je takođe istakla da Evropska komisija “vrlo jasno stavlja do znanja da restriktivne mjere ne smiju u pretjeranom obimu ugrožavati temeljne slobode i prava i moraju biti strogo vremenski ograničene na ono što je nužno”.

Posebno je istakla da “to mora obuhvatiti i pravo na mirne proteste, kao dio svakog demokratskog društva, dok istovremeno javni red mora biti zajamčen, nenarušivost demokratskih ustanova mora biti poštovana i zaštićena, a svaka upotreba sile uvijek mora biti odmjerena i primjerena”.(beta,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *