Evropol: Uhapšeno sedam opasnih sajber kriminalaca

Osumnjičeni, od kojih su dvojicu privele 4. novembra rumunske vlasti, lišeni su slobode u okviru operacije Zlatna prašina

0
460
(Ilustracija: Arhiva)

Od februara do danas uhapšeno je sedam sajber-kriminalaca povezanih sa hakerskom grupom REvil, zbog više hiljada opasnih sajber napada, saopštio je Evropol.

Osumnjičeni, od kojih su dvojicu privele 4. novembra rumunske vlasti, lišeni su slobode u okviru operacije Zlatna prašina u kojoj su učestvovali Evropol, Eurojust i Interpol, navodi se u saopštenju, a prenosi Tanjug.

Prošlog meseca, Rojters je izvestio da je sama grupa REvil hakovana i prisiljena da se skloni sa mreže koordinisanom operacijom SAD i još 16 zemalja. Osumnjičeni su navodno iznudili skoro 600 miliona dolara od različitih kompanija za obnavljanje njihovih kompjuterskih sistema nakon što su ih hakovali.

Nijedan od uhapšenih hakera nije identifikovan po imenu, ali je Evropol saopštio da su dvojica osumnjičenih, za koje se vjeruje da su povezani sa bandom poznatom kao REvil, uhapšena prošle nedjelje zbog umiješanosti u napade koji su im donijeli oko 580.000 dolara otkupnine, prenosi AP.

Vlasti u Kuvajtu su prošle nedjelje takođe uhapsile jednog optuženog hakera, a južnokorejske vlasti su uhapsile trojicu od prošlog februara, dok je sedmi član bande uhapšen prošlog mjeseca u Evropi.

Smatra se da su bivši partneri i saradnici ruske kriminalne bande REvil, odgovorni za sajber napad izvršen u maju na kompaniju za distribuciju energenata Colonial Pipeline što je izazvalo veliku i rasprotstranjenu nestašicu gasa na istočnoj obali SAD.

Među direktnim žrtvama kriminalne sajber grupe REvil je i poznata američka industrija mesa JBS.

Ministarstvo pravde SAD pokušavalo je na više načina da uđe u trag grupi REvil koju smatra pretnjom za ekonomiju i nacionalnu bezbjednost i u junu je uspjelo da zaplijeni 2,3 miliona dolara u kriptovaluti od ucjene koju je nakon hakerskog napada platila kompanija Colonial Pipeline.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here