Evo u kojim djelatnostima su najviše porasle prosječne plate u BiH

Prosječna neto plata u BiH za mart ove godine iznosila je 1.260 KM, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno povećanje za 15,4 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata u martu prošle godine iznosila je 1.092 KM.

Najviše prosječne neto plate ove godine u BiH su imali zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija – 1.827 KM, u djelatnosti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija – 1.811, te finansijskoj i djelatnosti osiguranja – 1.772 KM.

Najniža prosječna neto plata u martu 2023. isplaćena je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane – 814 KM. Niske prosječne plate bile su i u građevinarstvu – 918 KM, trgovini na veliko i malo – 975, u prerađivačkoj industriji – 995 KM.

Za godinu dana, prosječna plata u ugostiteljstvu porasla je za 93 KM, trgovini 124, a u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu za 132 KM.

Prosječna plata u djelatnosti informacija i komunikacija za godinu dana porasla je za 243 KM, u djelatnosti proizvodnje i snabdijevanja strujom 162, u finansijskoj i djelatnosti osiguranja za 126 KM.

Za preko 200 KM porasle su prosječne neto plate u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, javnoj upravi, obrazovanju, djelatnosti socijalne i zdravstvene zaštite.

Od marta lani do marta ove godine najviše je porasla prosječna neto plata u djelatnosti vađenja rude i kamena, za 270 KM, a najmanje u djelatnosti poslovanja nekretninama – 77 KM. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *