Evo koje namirnice će vam goditi kod oporavka od gripe

Budući da se radi o virusnoj infekciji, a da ne postoje virusi koji su osjetljivi na antibiotike, nije potrebno odmah posegnuti za ovom vrstom lijekova
pileca juha idealan je obrok za one koji se oporavljaju od gripe
Pileća supa idealan je obrok za one koji se oporavljaju od gripe (Foto: Ilustracija)

Zima je period u godini kada se počinje javljati i gripa koja je zarazna bolest a čiji su simptomi povišena tjelesna temperatura, kašalj, drhtavica, glavobolja, bolovi u zglobovima, pretjerani umor i nedostatak apetita.

Zaraženima se obično preporučuje odmor, povećani unos tekućine, uzimanje antipiretika (lijekova koji smanjuju povećanu tjelesnu temperaturu i potpomažu u ublažavanju bolova).

Budući da se radi o virusnoj infekciji, a da ne postoje virusi koji su osjetljivi na antibiotike, nije potrebno odmah posegnuti za ovom vrstom lijekova. Najčešće bolesti koje se javljaju kao komplikacije u toku liječenja gripe jesu one koje pogađaju dišne putove: sinusitis, bronhitis ili pak upala pluća.

Kada imate gripu potrebno je da pijete više tekućine jer time omogućavate organizmu lakše podnošenje bolesti, ublažavanje simptoma i brži oporavak.

Konzumirajte čajeve. Nemojte zaboraviti uzeti med.

Nezaobilazna je i pileća supa koja je ubrzati oporavak. U ishranu uvrstite tjesteninu, rižu, krompir i hljeb od integralnog brašna.

Tu su i voće i povrće.

Izbjegavajte prženu hranu (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *