Evo kako će izgledati medalje Zimske olimpijade u Pekingu

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu otkrili su izgled medalja na predstojećem najvećem sportskom događaju na svijetu do kojeg je još ostalo 100 dana.

Najbolji sportisti na Zimskim olimpijskim igrama naredne godine u Kini dobit će medalje koje će simbolizirati i dvostruku ulogu Pekinga kao olimpijskog grada, prenosi STA.

Medalje su nazvane Tong Xin, što znači zajedno kao jedno. Odličja su predstavljena na ceremoniji pod nazivom “Ujedinjeni za zajedničku budućnost”.

Medalje se sastoje od pet krugova, koji podsjećaju na tradicionalne kineske privjeske od žada. Organizatori dodaju da su krugovi simboličan prikaz olimpijskog duha koji treba da ujedini ljude širom svijeta.

Organizatori su zadržali su klasični izgled medalja i pridržavali su se principa jednostavnog dizajna. Za primjer su uzeli i medalje sa Ljetnih igara u Pekingu 2008. godine, ističući da će ovaj grad biti prvi domaćin i Zimskih i Ljetnih olimpijskih igara.

Na prednjoj strani medalja ugraviran je olimpijski simbol od pet krugova i natpis na engleskom jeziku 24. zimske olimpijske igre Peking 2022., a u krugovima su šare sa zimskim slikama leda, snijega i pahulja.

S druge strane, u sredini je logo Igara u Pekingu, zvanični puni naziv igara ispisanim kineskim slovima, a na jednom od vanjskih krugova engleski naziv sporta za koji će svaka medalja biti namijenjena, prenosi STA.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *