Eurostat: Hrvati na dnu Europske unije po standardu građana

Standard građana u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od prosjeka u Europskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, pokazuje najnoviji izvještaj Eurostata.

Eurostat mjeri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države odnosno nevladine organizacije, napominju u europskoj statističkoj kancelariji.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, vještačkom valutom koja eliminiše razlike u cijenama među zemljama.

U 2020. najviši je standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabilježen u Luksemburgu, za 45 odsto veći od prosjeka Europske unije, prema najnovijoj procjeni Eurostata.

Italija, Kipar i Litvanija najbliži prosjeku

Slijede Njemačka i Danska, gdje je bio za 24 odnosno 22 odsto veći od prosjeka, a blizu su i Holandija i Austrija, gdje se kretao na 17 odnosno 16 odsto iznad europskog prosjeka.

Najbliži su prosjeku po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020. bili Kipar, Italija i Litvanija, gdje je standard bio niži za oko četiri odsto od prosječnog na nivou Unije.

U Irskoj je bio za 10 odsto ispod, a u Francuskoj za isto toliko iznad prosjeka.

Hrvatska uz Bugarsku

Hrvatska je uz Bugarsku zabilježila najnižu stvarnu individualnu potrošnju po stanovniku, mjerenu standardom kupovne moći, među zemljama Europske unije, za 32 odsto nižu od prosjeka Unije, više-manje u skladu s Eurostatovom junskom procjenom.

U 2019. bila je niža za 34 posto, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Blizu su i Mađarska i Latvija, s 30 odsto nižim standardom u 2020., te Slovačka, gdje je bio slabiji od prosjeka za 29 odsto.

Najlošije je ponovo stajala Bugarska, s 39 odsto nižim SIP-om po stanovniku od europskog prosjeka.

Hrvatska se s nivoom cijena u 2020. godini približno za trećinu nižom od prosjeka Unije svrstala uz Litvaniju, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Luksemburg na čelu

Luksemburg je prošle godine zadržao prvo mjesto među zemljama Europske unije i s BDP-om po stanovniku iskazanim standardom kupovne moći, više nego dva i po puta većim od prosjeka Unije.

U Eurostatu ukazuju na veliki udio stranih radnika u radnoj snazi kneževine.

“Iako ti radnici učestvuju u stvaranju BDP-a, nisu uključeni u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku”, podsjećaju u izvještaju.

Luksemburg znatno manje odskače od prosjeka Unije u kategoriji stvarne individualne potrošnje budući da strani radnici troše dohodak u matičnim zemljama, objašnjavaju statističari.

Francuska i Malta najbliže prosjeku po BDP-u

Na drugom je mjestu skale je Irska čiji je BDP po stanovniku iskazan standardom kupovne moći u 2020. bio nešto više nego dvostruko veći od evropskog prosjeka.

Slijede Danska i Nizozemska, s 35 i 32 odsto većim BDP-om po stanovniku.

Blizu su i Austrija, Švedska i Njemačka, s BDP-om po stanovniku za gotovo četvrtinu većim od prosjeka EU-a.

Francuska je neznatno iznad prosjeka, a Malta nešto ispod prosjeka, a blizu su i Italija i Češka, s BDP-om po stanovniku za oko šest odsto nižim od prosjeka.

Hrvatska uz bok Grčkoj

Hrvatska je u 2020. zabilježila BDP po stanovniku, mjeren standardom kupovne moći, za 36 odsto niži od prosjeka Unije. Zaostatak za europskim prosjekom tako je povećan za dva postotna boda u poređenju s 2019. godinom.

U Grčkoj je BDP u 2020. po stanovniku bio za 38 odsto niži od prosjeka Unije, a blizu su i Slovačka i Latvija s 30 odsto nižim BDP-om.

Bugarska je i dalje na kraju tabele s BDP-om po stanovniku 45 odsto ispod prosjeka Europske unije, pokazuje Eurostatov izvještaj, prenosi Index. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *