Europarlamentarka od Borrella traži zvanični stav

Koje korake ste poduzeli u pripremi za ovaj sastanak? Koji su sve učesnici pozvani na pregovore? Zna li visoki predstavnik da li je timu za medijaciju pružena savjetodavna i tehnička ekspertiza pri dizajniranju formata ovosedmičnih razgovora?, kazala je ona

Viola Von Cramon-Taubadel, zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu, danas je Josepu Borrellu uputila zvanični upit u vezi ovo sedmičnih pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH koji se odvijaju u Sarajevu.

Von Cramon postavlja pitanja zbog čega su građanske stranke, na neki način, isključene iz pregovora o političkim pitanjima, te raspravljaju samo o tehničkim pitanjima izborne reforme.

– Objavljeni su izvještaji i date izjave u javnosti ove sedmice a koje se tiču isključenja građanskih političkih partija i njihovih predstavnika iz dijelova i/ili cjelokupnog procesa razgovora o izbornim/ustavnim reformama koje je omogućila delegacija Europske Unije u BiH, rekla je Von Cramon.

Potom je poslala niz pitanja na koje očekuje odgovor.

– Koje korake ste poduzeli u pripremi za ovaj sastanak? Koji su sve učesnici pozvani na pregovore? Zna li visoki predstavnik da li je timu za medijaciju pružena savjetodavna i tehnička ekspertiza pri dizajniranju formata ovosedmičnih razgovora?, kazala je ona.

Na ovakav upit, Von Cramon je dobila odgovor sa zvaničnog Twitter naloga Delegacije EU u BiH, u kojem je navedeno kako sve stranke koje sudjeluju u radu Parlamentarne skupštine, učestvuju i u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Von Cramon je u svom odgovoru napisala kako je poslala zvanični upit, jer smatra kako je važno da javnost zna sve činjenice i da cijeli proces bude transparentan, jer je on možda i ključni faktor za funkcionisanje BiH i njen dalji europski put.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *