Berza: Euro ponovo jači od dolara

Na svjetskim je tržištima dolar prema stanju valuta prošle sedmice oslabio, nakon tri sedmice rasta, pri čemu se kurs eura vratio iznad nivoa od jednog dolara, nakon što je Evropska centralna banka agresivno povećala kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 0.5 posto, na 108.96 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 0.8 posto, pa je cijena eura dostigla 1,0045 dolara. No, kurs dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 1.7 posto, na 142,50 jena, blizu najvišeg nivoa u 24 godine.

Najviši nivo u 20 godina

Početkom sedmice dolarov indeks dosegnuo je novu najviši nivo u 20 godina, više od 110 bodova, jer čelnici američke centralne banke nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije.

Predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je prošle sedmice da je Fed ‘snažno predan’ tomu da suzbije inflaciju i da će nastaviti zaoštravati monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Charles Ewans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, podržao je Powella kazavši da je obuzdavanje inflacije prioritet.

Stoga je sasvim jasno da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće oko najviših nivoa u više od 40 godina.

Fed od marta podiže kamate, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. septembra. Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0.75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3.25 posto.

Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine kamate mogle iznositi 3,7 posto, a do marta iduće godine i 4 posto.

Japanska valuta pod pritiskom

S druge strane, japanska centralna banka još će neko vrijeme voditi poticajnu monetarnu politiku zbog slabosti privrede, a to joj omogućuje i relativno niska inflacija.

Zbog toga se kurs dolara u jednom trenutku probio i iznad 144 jena, po prvi put nakon 24 godine.

No, nakon što su japanske vlasti zaprijetile intervencijom na valutnom tržištu, kurs dolara skliznuo je krajem sedmice ispod nivoa od 143 jena.

Euro je, pak, ojačao, pa se njegov kurs vratio iznad nivoa od jednog dolara, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) povećala kamatne stope za agresivnih 0.75 postotnih bodova.

Nakon povećanja kamatnih stopa u julu za pola postotnog boda, ECB je u četvrtak podigao kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka s nula na 0.75 posto.

Kamatna stopa za refinanciranje banaka podignuta je, pak, s 0,5 na 1,25 posto, najvišu razinu od 2011. godine, a kamatna stopa za prekonoćne pozajmice banaka s 0.75 na 1,5 posto.

A kako se inflacija u eurozoni kreće na rekordnim nivoima, iznad 9 posto, ECB je najavila i daljnja povećanja kamata, iako tom bloku zbog energetske krize prijeti recesija.

“Na idućih nekoliko sastanaka Upravno vijeće očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi prigušilo potražnju i zaštitilo se od rizika trajnog povećanja inflacijskih očekivanja”, navedeno je u saopćenju ECB-a. (Hina)

Podijeli

One comment

  1. Baš me zanima koje će sada opravdanje za bezobrazno visoke cijene imati kriminalizovane BH pumpadžije.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *