EUFOR: Nemamo dokaze ni informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima u BiH

EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje

iz eufora tvrde da nemaju nikakvih informacija i dokaza o kampovima paravojnih formacija u bih
EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu (Foto: Ilustracija)

Iz EUFOR-a je za Klix.ba rečeno da nisu zaprimili dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova na području Bosne i Hercegovine, a o kojim su proteklih dana govorili predstavnici RS-a u pismu SAD-u i EU te ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Dalje ističu, kako bi održavali sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH.

“Povrh načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u bh. vlastima, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave sigurnosnim pitanjima”, naveli su.

Ovo je odgovor na pitanje portala Klix.ba da li EUFOR ima informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima na području naše države o kojima su govorili politički predstavnici RS-a u pismu EU i SAD-u, a zatim i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Iz EUFOR-a su istakli posvećenost saradnji sa bh. vlastima kako bi efikasno odgovorili na potencijalne sigurnosne prijetnje.

“EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša saradnja sa predstavnicima bh. vlasti je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu.”

EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje.

LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućuje da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identificira bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju.

“EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj sigurnosne situacije i održava tijesne veze sa našim partnerima u bh. vlastima. EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH”, zaključeno je. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *