EU zastupnici očekuju da i Brisel uvede sankcije Dodiku

Vlada Sjedinjenih Američkih Država nametnula je sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, mediju koji je pod njegovom kontrolom, što su pozdravili brojni međunarodni dužnosnici, ali još uvijek nema potvrde o jedinstvenom stavu Evropske unije u vezi s tim pitanjem.

Sankcije su nametnute u vezi s njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvrstio na svoju listu Dodika kao i Alternativnu televiziju iz Banje Luke, što je odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH, piše Fena.

To je urađeno zbog destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja kojim Dodik podriva 26. godina napretka postignutog od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken podvukao je da su sada određeni dužnosnici iz Bosne i Hercegovine (BiH) javno označeni za koruptivno i destabilizirajuće ponašanje, dodajući da Sjedinjene Države ostaju čvrste u svojoj opredijeljenosti za svjetliju budućnost građana BiH.

Viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet kazao je da je ovo važan korak.

– Kada sam u novembru boravio u BiH jasno sam dao do znanja da će se SAD suprotstaviti korumpiranim akterima. Narod BiH zaslužuje bolje – dodao je.

Američke sankcije podržala je ministrica za vanjske poslove i Commonwealth Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss koja je naglasila da je korupcija prijetnja slobodi, demokratiji i miru u Bosni i Hercegovini.

– Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja ciljane sankcije SAD-a koje pozivaju na odgovornost. Nastavljamo raditi sa saveznicima na podršci BiH – dodala je.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik podvukla je da je SAD prepoznao da Dodikovi nedavni postupci potkopavaju mir na zapadnom Balkanu zbog čega su mu uveli sankcije te je pozvala Evropsku uniju da hitno reagira i poduzme sličan i važan korak.

Članica Evropskog parlamenta Katalin Cseh navodi da SAD uvodi sankcije “nacionalisti bosanskih Srba Miloradu Dodiku zbog destabilizacije Bosne i Hercegovine”, a Evropska unija trebala bi, kaže, učiniti isto.

– No, premijer Mađarske Viktor Orbán već je obećao staviti veto na sankcije Evropske unije. Imati autokratskog trojanskog konja unutar Evropske unije preraslo je u sigurnosnu prijetnju – navela je Cseh.

Osim nekoliko europarlamentaraca predstavnici Evropske komisije nisu se još javno oglašavali ni na društvenim mrežama iako je ranije rečeno da su SAD i EU zajednički radili na odgovoru na političku krizu u BiH nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Rad državnih institucija u Bosni i Hercegovini u blokadi je od jula prošle godine, kada su predstavnici Republike Srpske odbili učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka jer je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražile su deblokadu rada bh. institucija te opoziv odluke kojom se zabranjuje primjena izmjena Krivičnog zakona te odustajanje od primjene odluke o formiranju agencije za lijekove bh. entiteta RS kao i da se prekine s daljnjim aktivnosti o prijenosu nadležnosti s države na entitet.

Uvedene sankcije SAD-a predstavljaju prvu primjenu Izvršne uredbe 14033 koje se zasnivaju na posvećenosti administracije predsjednika Joea Bidena i pozivanju na odgovornost one koji podrivaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama po dugogodišnje mirovne sporazume.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *