EU uvodi nove sankcije Rusiji zbog hapšenja Navalnog

0
36
Aleksej Navalni (Foto: Internet)

Ministri vanjskih poslova EU usuglasili su se da uvedu nove sankcije Rusiji nakon hapšenja disidenta Alekseja Navalnog, potvrdili su diplomatski izvori za dpa u ponedjeljak.

Rad sada može započeti na izboru meta sankcija i upostavi zakonskog okvira. Zamrzavanje sredstava ili zabrana putovanja također mogu biti uvedeni onima koji su bili angažovani u zatvaranju kritičara Kremlja.

Očekuje se da EU koristi svoj novi globalni mehanizam protiv kršenja ljudskih prava širom svijeta, prvi put otkako je uspostavljen.

Blok je također pribjegao kaznenim mjerama zbog ruske uloge u ukrajinskom sukobu i nakon trovanja Navalnog u augustu. Rusija je zaprijetila odmazdom ukoliko EU uvede nove sankcije.

Nakon što je preživio trovanje nervnim agensom i liječen je u Njemačkoj, Navalni se vratio u Rusiju saredinom januara i odmah je bio uhapšen. Tada je osuđen na zatvorsku kaznu zbog kršenja odrebi uslovne kazne.

Članice EU pozivale su na njegovo oslobađanje, u jeku protesta u znak podrške Navalnom u Rusiji tokom kojih je uhapšeno na hiljade ljudi. (Ag)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here