EU ukida restrikcije za izvoz medicinske opreme na Balkan

1
396

Europska unija potvrdila je da ukida restrikcije za izvoz medicinske opreme iz EU na Zapadni Balkan, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, pozivajući se na pismo evropskih zvaničnika upućeno šefovima diplomatije regiona.

U zajedničkom pismu navodi se da je “Europska unija u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom svijeta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima”.

Pismo su potpisali visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednik Europske komisije Đuzep Borelj, evropski komesar za trgovinu Fil Hogan i evropski komesara za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, navodeći da je Europska komisija donijela prijedlog da se izmjeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz i smanjenje opsega asortimana medicinske opreme za koji je neophodna dozvola, uz istovreme izuzeće zemalja Zapadnog Balkana iz procedure.

“Iskreno se nadamo da ćete cijeniti posebnu pažnju koju Europska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv kovida 19”, ističu evropski zvaničnici, naglašavajući da je, “osim finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, Europska unija već preduzela korake” kako bi zapadnobalkanskim državama pomogla da povećaju “sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme”.

Europski komesari Borelj, Hogan i Verhelji naglašavaju i da je Europska komisija “donjela predlog da se izmjeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz” kojim se “smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan”.

“Očekujemo da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u Europsku uniju takođe biti ukinute, kao i da ćete osigurati da ovo izuzeće koje se odnosi na dozvole za izvoz neće biti zloupotrebljeno ponovnim izvozom iste robe”, naglašava se u pismu zvaničnika EU u kome se ističe “značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao što je primena zelenih koridora”.

U pismu koje su potpisali komesaru EU Borelj, Hogan i Varhelji naglašava se “nepokolebljiva posvećenost Evropske unije da pomogne svojim partnerima sa Zapadnog Balkana kako u borbi sa krizom, tako i na vašem putu ka Europskoj uniji”.

(tl)

1 komentar

  1. Ovakva EU nije nikome potrebna, a pogotovo ne nama, jer nas samo koriste kao resurs i izgovor za njihove extremizme. EU je na klocnama i bliži joj se kraj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here