EU stavila na crnu listu zvaničnike ruske vlade i parlamentarce, te sprema najsnažnije sankcije

Na listi onih koji su stavljeni pod sakcije nalaze se potpredsjednici ruske vlade Marat Kusnulin i Dmitrij Grigorenko, ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar ekonomskog razvoja Maksim Orešnjikov, šef administracije ruskog predsjednika Anton Vaino, zvanična glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova i članovi Državna dume koja je glasala za nezavisnost dvaju regija na istoku Ukrajine

0
243

Evropska unija je uvela individualne sankcije nakon ruskog priznanja dvaju separatističkih regiona u Ukrajini, Donjecka i Luganska, protiv skoro 400 predstavnika ruskog političkog, odbrambenog i ekonomskog sektora, novinara i javnih ličnosti, navodi se u časopisu EU Journal, a prenosi TASS.

Na listi onih koji su stavljeni pod sakcije nalaze se potpredsjednici ruske vlade Marat Kusnulin i Dmitrij Grigorenko, ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar ekonomskog razvoja Maksim Orešnjikov, šef administracije ruskog predsjednika Anton Vaino, zvanična glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova i članovi Državna dume koja je glasala za nezavisnost dvaju regija na istoku Ukrajine.

Potpuna lista subjekata pod sankcijama sada sadrži 555 osoba i 52 organizacije.

Svima im je zabranjen ulazak u Evropsku uniju i pristup njenom bankarskom sistemu.

Evropska unija planira “najsnažniji i najoštriji” paket sankcija koji je ikada razmatrala u vanrednim situacijama, dok ruska vojska napada Ukrajinu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je “cilj (napada) stabilnost Evrope i cjelokupni međunarodni mirovni poredak, i mi ćemo smatrati predsjednika Putrina odgovornim za to”.

– Predstavit ćemo paket golemih i ciljanih sankcija čelnicima članica EU na odobrenje – kazala je.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell nazvao je to “najsnažnijim i najoštrijim paketom sankcija ikada razmatranim”, prenosi AP.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here