EU pozvala političke lidere na dijalog povratak u institucije BiH

U saoćenju Delegacije EU-a u BiH navedeno da se razgovaralo s političkim liderima Dodikom, Izetbegovićem i Čovićem, te Biserom Turković

0
150
eu stav zakon negiranje genocida bih
Evropska Unija ne želi podržati negatore BiH (Foto: Ilustracija)

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što…
Kemal Zorlak | 24.10.2021
EU pozvala političke lidere na dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH

Sarajevo

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, u telefonskim razgovorima s političkim liderima u Bosni i Hercegovini, apelirala je na nastavak dijaloga, pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu i fokusiranje na reforme, javlja Anadolu Agency (AA).

Eichhorst je, kako je navedeno u saoćenju Delegacije EU-a u BiH, razgovarala s političkim liderima Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH. Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Direktorica Eichhorst ponovila je nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ovi razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Eichhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH, Matthewom Palmerom, od 27. do 30. oktobra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here