EU od Dodika traži preuzimanje odgovornosti

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Đuzep Borelj danas je uputio pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku gdje od njega ponovo zahtjeva ravnopravnu raspodjelu migrantske krize u BiH, te naglašava potrebu za prevencijom humanitarne krize i angažovanje Oružanih snaga BiH.

– Nerad državnih vlasti i nedostatak koordinacije omogućili su eskalaciju humanitarne krize u Unsko-sanskom kantonu tokom Nove godine. Ljudi su na zimi ostali bez skloništa, rizikujući da umru na snijegu. To je neprihvatljivo i donijelo je ozbiljnu štetu po reputaciju BiH, kako u EU tako i na široj međunarodnoj sceni – navodi se u pismu.

Borelj poručuje Dodiku, kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH, da država mora biti u stanju preuzeti odgovornost za situaciju i provoditi svoje odluke, te pružiti potrebnu podršku da kamp Lipa postane zimski prihvatni centar, jer je to bilo preferirano rješenje za BiH, i da privremeno otvori prihvatni centar Bira u Bihaću, koji je u potpunosti opremljen za zimske uslove i finansiran iz EU.

– Iako su preduzeti neki pozitivni koraci u vezi s privremenim lokalitetom na Lipi, postoji potreba da Oružane snage BiH nastave s takvim naporima. Kao što smo razgovarali, iskreno se nadam da će Predsjedništvo BiH ovlastiti Oružane snage BiH za daljnju pomoć u poboljšanju životnih uslova na privremenom lokalitetu Lipa, poput uspostave dodatnih šatora i grijalica i pravljenja puta do centra. Ljubazno molim da ovaj zahtjev uzmete u obzir sa oznakom hitno”, naveo je Borelj.

On napominje da istovremeno treba nastaviti raditi na uspostavljanju odgovarajućeg sistema upravljanja migracijama i azila širom zemlje, tako da se odgovornost pošteno podijele na širom države i da lokalne zajednice mogu održavati socijalnu koheziju.

– Nije prihvatljivo da samo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo budu prihvati centri – kaže Borelj.

Visoki evropski zvaničnik je dodao da će EU nastaviti pružati podršku te podsjetio da je od 2018. EU dala 89 miliona evra u za pomoć BiH za upravljanje migracijama te doprinijela značajnim iznosima pristupnim fondovima i drugim oblicima finansijske pomoći.

– Takođe je spreman novi paket za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije Covid-19 i za saniranje posljedica na ekonomiju i društvo. Stoga očekujem da Predsjedništvo BiH preuzme svoje odgovornosti. Takođe računam na vaš angažman, kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u odlučnom napredovanju na putu integracija BiH u EU sa ciljem ispunjavanjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – navodi Borelj u pismu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.(bn,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *