EU očekuje da BiH uskladi s politikama EU u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku

EU od Bosne i Hercegovine očekuje također da ubrzano ispregovara, potpiše i ratifikuje Statusni sporazum o Frontexu sa EU

Poziv BiH kandidatski status EU, zastave Foto:Arhiv

Evropska unija očekuje da se Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat, u potpunosti uskladi s politikama EU-a u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku.

– Budući da je za državljane pojedinih trećih zemalja, uključujući Tursku, Kinu, Rusiju, Azerbejdžan, Oman, Katar i Kuvajt obavezno posjedovanje viza za ulazak u EU, od BiH se očekuje da osigura napredak u usklađivanju svoje vizne politike sa politikom EU-a – naveo je u odgovoru na Fenin upit glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Dodao je da je nedavno postignut napredak u usklađivanju vizne politike BiH sa uvođenjem viznog režima za Bahrein od septembra 2023.

– Pozivamo BiH da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU-a pojednako za sve zemlje, što je važno ne samo za proces pristupanja BiH EU, već i za adekvatno funkcionisanje bezviznog režima BiH sa EU koji je već uspostavljen – naveo je Koenig.

Po njegovim riječima, EU kontinuirano prati ispunjavanje zahtjeva za izuzeće od viza od strane zemalja čiji su državljani dobili bezvizni pristup EU.

– Ne postoje neposredni planovi za uvođenje viznog režima sa BiH, imajući u vidu da je snažnije integrisanje Zapadnog Balkana u EU jedan od ciljeva politika EU-a. Ipak, EU zadržava pravo da ponovo uvede vizni režim ukoliko se ne ispune uslovi za izuzeće od viza – naveo je Koenig.

Napomenuo je da se u Šestom izvještaju o mehanizmu suspenzije viza, koji je Evropska komisija dostavila Evropskom parlamentu i Evropskom vijeću u oktobru 2023. godine, navodi da se, osim usklađivanja vizne politike sa listom zemalja za koje je potrebna viza za EU, od Bosne i Hercegovine očekuje također da ubrzano ispregovara, potpiše i ratifikuje Statusni sporazum o Frontexu sa EU te da se riješe pitanja saradnje na readmisiji koju su signalizirale države članice. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *