“EU je nedvosmisleno posvećena teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine”

Stav EU-a u vezi sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 10. decembra 2021. godine jasno je izražen u izjavama komesara Varhelyija tokom posjete Bosni i Hercegovini.

0
215
EU o ljudskim pravima

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler dužni su javnosti u BiH i EU pojasniti navode iz dokumenta objavljenog u medijima, koji sugeriše da je postojao dogovor sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u vezi sa antiustavnim aktivnostima koje je poduzela NS RS, stoji u ranije objavljenom saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA).

Od Evropske komisije su tražili jasno i nedvosmisleno pojašenje, piše Hayat.

Ubrzo je stigao odgovor.

“Stav EU-a u vezi sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 10. decembra 2021. godine jasno je izražen u izjavama komesara Varhelyija tokom posjete Bosni i Hercegovini.

Kako je komesar podcrtao u svom obraćanju medijima, urušavanje državnih institucija dodatno bi udaljilo Bosnu i Hercegovinu od njenog usklađivanja sa pravnom stečevinom EU-a, a njen evropski put bi bio stavljen na čekanje, što bi se negativno odrazilo na poslovanje i građane.

Isti stav je ponovo potvrđen u zajedničkom saopćenju zemalja Kvinte i EU-a izdatom 10. decembra, gdje su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske opisani kao korak ka eskalaciji i slijepa ulica. EU je nedvosmisleno posvećena teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, jasnoj i kredibilnoj evropskoj perspektivi zemlje, kao i olakšavanju dijaloga i rješavanju trenutne političke krize. Bilo kakve suprotne tvrdnje nemaju svoje uporište.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here