Escobar stigao u Sarajevo

Naveo je i da su sankcije spremne, ocijenivši da Dodikovu politiku ne podržava niko u regionu, pa ni susjedna Srbija

0
239
Escobar: Dolazi u prvu posjetu otkako je imenovan na dužnost (Foto: Arhiva)

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar doputovao je u Sarajevo i prvo se sastao s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom. U naredna dva dana Escobar će razgovarati s članovima Predsjedništva BiH i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Najavljeno je da će američki zvaničnik imati i brojne sastanke u Sarajevu, ali i u Banjoj Luci, i to ne samo s političarima.

Sva tri člana Predsjedništva BiH u ponedjeljak s Escobarom
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar danas stiže u posjetu Bosni i Hercegovini, a u ponedjeljak će se sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kao i sa članovima Šefik…

Uoči dolaska u posjetu BiH izjavio je da u toj zemlji neće biti novog rata, kao i da su politički potezi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji su dodatno podgrijali krizu u BiH, sračunati da on (Dodik) “zaštiti svoju moć i svoj novac”.

“Što se tiče oslabljenih centralnih institucija, razlog je korupcija. Ono što Dodik radi je da želi zaštititi svoju moć i svoj novac. Tražim od ljudi da ne nasjedaju na to”, kazao je Escobar za Radio Slobodna Evropa.

Naveo je i da su sankcije spremne, ocijenivši da Dodikovu politiku ne podržava niko u regionu, pa ni susjedna Srbija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here